Logistiklösningen klar för Metsäs nya bioproduktbruk Kemi

Foto: Metsä Group

Den nya logistiklösningen framtagen för Metsä Groups så kallade bioproduktbruk i Kemi i Finland är nu redo att tillgodose brukets transportbehov. Det skriver Metsä i ett pressmeddelande. Lösningen omfattar en ny väg för tung trafik till bruket, ett elektrifierat, privat järnvägsspår samt lagerlokaler i hamnen i Ajos.

– Den nya logistiklösningen bygger på att säkerställa säkerhet, leveranssäkerhet och kvalitet. Tillsammans med våra partners har vi byggt en komplett logistiklösning för att säkerställa en sömlös leveranskedja från skogen till bruket och från bruket till kunderna, säger Pasi Pulkkinen, logistikchef för Kemi bioproduktbruksprojekt.

Två tredjedelar av det nya brukets virke kommer att transporteras på järnväg via det nya privata spåret.

Transporterna drivs av VR:s senaste elmotorer. Vectron ellok klarar axellaster så tunga som 2 500 ton, vilket innebär cirka 20–25 procent mer virke per tåg.

Lastbilstrafiken till bruket kommer att använda den nya vägen Sahansaarenkatu, som Kemi stad har rustat upp. Det privata spåret och den nya logistikvägen har byggts så att de inte korsar övrig trafik, vilket avsevärt kommer att förbättra trafiksäkerheten i närområdet, enligt Metsä Group.

All export från det nya bruket kommer att koncentreras till hamnen i Ajos i Kemi, där Metsä Fiber har byggt ett nytt produktlager om 37 000 kvadratmeter. Hamnen har muddrats ned till 12 meters djup så att större fartyg kan anlöpa den.