Finlands nya nationella skogsstrategi gäller fram till 2035

Stora Ensos massa- och pappersbruk i Veitsiluoto, Kemi, Finland. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Estormiz

Finlands nationella skogsstrategi beskriver de viktigaste målen inom skogsbranschen som det allmänna ska fokusera på som en del av den gemensamma utvecklingen av branschen. Den nya strategin sträcker sig till 2035, meddelar Finlands Jord- och skogsbruksministerium.

Bakgrunden till reformen av strategin är den snabba förändringen av verksamhetsmiljön inom skogsbranschen, både nationellt och internationellt.

Den nya strategin beaktar tidsenligt den övergripande hållbara utvecklingen och skogarnas betydelse för dämpandet av och anpassningen till klimatförändringarna. I den nationella skogsstrategin beskrivs de centrala målen och prioriteringarna för utvecklingen av skogsbranschen.

Konkurrens och mångfald

Den nationella skogsstrategin 2035 strävar efter välmående skog och växande välfärd. Detta uppnås understryker Finlands Jord- och skogsbruksministerium. genom att:

Finland är en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för en ansvarsfull skogsbransch som förnyar sig. Skogarna används på ett aktivt, hållbart och mångsidigt sätt

Skogarnas livskraft, mångfald och anpassningsförmåga stärks. Kompetensen och den kunskapsbaserade ledningen stärks inom skogsbranschen.

En internationell samordnande näringsstrategi

Strategin har knytpunkter till flera internationella och nationella strategier och program. Skogs-, energi- och miljöpolitiska åtaganden och avtal på både internationell nivå och EU-nivå har en betydande inverkan på Finlands skogssektor.

I Förenta nationernas (FN) processer utformas den roll som skogarna har globalt när det gället att lösa framtida utmaningar. Finland har förbundit sig till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling genom handlingsprogrammet Agenda 2030.

Skydd av ekonomiskogar

Genom den långsiktiga skogspolitik som bedrivits i Finland har utvecklingen styrts så att skogsägarna har fått avkastning på skogen samtidigt som skogsbruket och skogsindustrin har skapat jobb och inkomster i hela landet.

Källa: Jord-och skogsbruksministeriet i Finland