"Pappersindustrin trött på EU:s växlande regleringar"

Kehra massa- och pappersbruk i Estland. Foto: Wikipedia Common, kredit: Sillerkiil

Europeiska pappersindustrins företrädare samlades nyligen i Bryssel för att diskutera EU:s påverkan på deras sektor. En av de största irritationerna är den inkonsekventa och osäkra lagstiftningen som påverkar industrin.

Enligt Teresa Presas, ledare för Cepi, Europeiska paperiteollisuuden etujärjestö, är överdriven reglering ett stort bekymmer.

- Vi vill bli av med irriterande, dyra och onödiga regler. Industrin måste åter ställas i politikens centrum, sade Presas till finländska tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

Onödig reglering

UPM:s VD Jussi Pesonen uttryckte frustration över de skiftande EU-reglerna, särskilt gällande biodiesel-investeringar och iluc-regleringen, som hotar att störa industrins planer. Pesonen pekade på både EU-kommissionen och medlemsstaterna som ansvariga för onödig reglering.

En central fråga för pappersindustrin är subventionerna för förnybar energi. Dessa subventioner anses ta råvaror från industrin. Till exempel måste pappersindustrin i Österrike importera 40 procent av sitt råträ från utlandet eftersom inhemska trä går till förbränning på grund av subventionerade matartariffer.

Konkurrenskraft är allt

Magnus Hall, VD för det svenska företaget Holmen, anser att miljöpolitiken har fått för stor dominans över andra mål.

- Europa behöver en riktig industriell politik. Industriell konkurrenskraft är grunden för allt, betonade Hall.

Mötet i Bryssel syftade till att framföra industrins frustrationer och behov av stabilare och mer förutsägbar EU-lagstiftning för att säkerställa dess fortsatta konkurrenskraft och tillväxt.

Källa: Maaseudun Tulevaisuus