Kemira lanserar nya biomassabaserade polymerer för pappersindustrin

Arkivbild.

Kemijätten Kemira meddelar att de expanderat sin portfölj av förnybara produkter med två nya ISCC PLUS-certifierade biomassabalanserade polymerer för papperstillverkningsindustrin, våtstyrkehartser och polyaminer. Våtstyrkehartserna är, enligt Kemira, marknadens första ISCC-certifierade PAE-baserade kemikalier (polyamidamin epiklorhydrin), härledda från förnybara råvaror.

”Biomassabalanserade produkter är en genuin drop-in-lösning med omedelbara hållbarhetsfördelar: de tillhandahåller ett tekniskt likvärdigt alternativ för konventionella fossilbaserade produkterna och kräver inga förändringar av kundernas processer eller Kemiras egen produktionsprocess”, skriver Kemira i ett pressmeddelande.

– För våra kunder är dessa produkter ett sätt att vidta klimatåtgärder och bidra till övergången från fossilt kol - och främjar deras mål för förnybara råvaror, säger Antti Matula, Kemira.

År 2021 startade Kemira fullskalig produktion av biomassabalanserad polyakrylamid, en polymer som används i olika industrier, bland annat papperstillverkning. De nu lanserade biomassabalanserade våtstyrkehartserna och polyaminerna tillverkas i Kemiras fabrik i Estella, Spanien, där Kemira är inställd på att fasa ut produktionen av fossilbaserade våtstyrkehartser och polyaminer.