Skogsindustrierna uppmanar EU-kommissionen att se över avskogningsförordningen

Avskogningsförordningen är ett exempel på en implementering som kräver mer tid och som behöver bli proportionerlig och kostnadseffektiv, menar Skogsindustrierna. Foto: Simon Matthis

Von der Leyen har nyligen valts om till ordförande för EU-kommissionen. Skogsindustrierna ser positivt på hennes besked om att vilja öka EU:s konkurrenskraft parallellt med ett fortsatt fokus på ambitiösa miljö- och klimatmål är välkommet. Samtidigt uppmanar branschorganisationen EU-kommissionen att se över genomförandet av avskogningsförordningen. 

– Det är bra att Ursula von der Leyen som omvald kommissionsordförande har kvar fokus på ambitiösa miljö- och klimatmål och kombinerar det med intensifierade insatser för att stärka EU konkurrenskraft och dess industri, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

– Det är positivt att von der Leyen framhåller vikten av kontinuerlig dialog med intressenter vid genomförande av EU-lagstifning. Som ett led i det uppamanar Skogsindustrierna EU-kommissionen att särskilt se över genomförandet av avskogningsförordningen. Det är ett tydligt exempel på en implementering som kräver mer tid och som behöver bli proportionerlig och kostnadseffektiv, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år lanserade Skogsindustrierna sitt inspel till EU:s agenda för åren 2024-2029 - Ett grönare, starkare EU.

Skogsindustrierna pekar där ut steg på vägen mot ett klimatneutralt, motståndskraftigt och konkurrenskraftigt EU, baserat på en cirkulär biobaserad ekonomi från hållbart förvaltade skogar.