UPM begränsar produktionen vid sina massafabriker – permitteringar kan bli aktuella

UPM:s massafabrik i Kymi i Finland. Foto: UPM

Skogsföretaget UPM meddelar att företaget kommer att begränsa produktionen vid sina massafabriker i finländska Kymi och Kaukas för att anpassa sig till rådande marknadssituation. Detta beslut är en direkt följd av de förändringsförhandlingar som fördes i mars och kan resultera i permitteringar av personal.

Produktionsneddragningarna vid Kaukas massafabrik inleds den 9 september, medan neddragningarna vid Kymi massafabrik startar den 23 september. Dessa driftstopp beräknas pågå i ungefär tre veckor. Under delar av denna period kommer underhållsarbeten att utföras, men UPM understryker att permitteringar av personal också kan bli aktuella.

Trots de planerade driftstoppen försäkrar UPM att leveranserna till kunderna kommer att fortgå som vanligt under hela perioden.

Osäkerhet påverkar aktiekursen

Nyheten om produktionsbegränsningarna har haft en omedelbar effekt på UPM

aktiekurs, som nyligen noterade en nedgång på 1,1 procent. Även konkurrenten Stora Enso har sett sin aktiekurs falla, med en minskning på 1,4 procent.

Denna utveckling speglar den osäkerhet som råder inom skogsindustrin, där marknadens efterfrågan på pappersmassa just nu är svag, vilket tvingar företagen att anpassa sina produktionsnivåer och därmed påverkar deras ekonomiska resultat.

UPM emitterar gröna obligationer

I ett annat viktigt beslut har UPM framgångsrikt emitterat en ny grön obligation till ett värde av 600 miljoner euro. Detta är den fjärde gröna obligationen som företaget har gett ut. UPM planerar att lista denna obligation på Euronext Dublin, som är en del av den irländska börsen.

De medel som erhålls från denna gröna obligation kommer att användas för att finansiera projekt som bidrar till företagets hållbarhetsmål, vilket inkluderar investeringar i förnybar energi och hållbar skogsbruk. UPM

strategi att finansiera sina hållbara projekt genom gröna obligationer visar på företagets engagemang för att driva en miljövänlig och långsiktig affärsmodell.

Anpassning till en förändrad marknad

Att UPM tvingas begränsa produktionen vid två av sina massafabriker belyser de utmaningar som skogsindustrin står inför i en tid av förändrad efterfrågan och ökad osäkerhet på marknaden. Samtidigt visar företagets framgångsrika emission av gröna obligationer att UPM fortsatt har en stark position när det gäller att attrahera kapital för sina hållbarhetsinitiativ.

Hur dessa produktionsbegränsningar kommer att påverka UPM

långsiktiga strategi och lönsamhet återstår att se, men företaget står inför en balansgång mellan att säkerställa sin konkurrenskraft på kort sikt och att fortsätta investera i hållbar tillväxt för framtiden.

Källa: Kauppalehti

 

 

 

 

4o