Nio projekt med biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning

Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit” är några exempel på områden som BioInnovation ska undersöka. Arkivbild.

Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.

I det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” Hypotesprövning har nio projekt nu beviljats medel.

– Denna omgång av hypotesprövningsprojekt inom BioInnovation visar upp en spännande bredd av olika idéer som alla tar viktiga steg mot ökad andel biobaserat och cirkulärt och därmed fasar ut fossil råvara. Nio mycket intressanta projekt startar nu och vi ser fram emot deras utveckling, säger biträdande programchef Sverker Danielsson i ett pressmeddelande.

– Hypotesprövningen ger oss på Södra möjligheten att undersöka jordbruksrester som råvara för textil- och specialcellulosa, vilket är ett projekt med hög teknisk risk och där slutprodukten har ett högt förädlingsvärde. I förlängningen skulle detta projekt kunna ge fördelar både för svenskt jordbruk och för Södra som producent av en ny och innovativ avsalumassa, säger Fredrik Wernersson Brodin som är specialist på cellulosateknik på Södra och leder projektet Textil- och specialcellulosa från jordbruksrester.

– I projektet ska vi verifiera att våra nyutvecklade cellulosabaserade material kan återvinnas i kartongreturen. Det är en viktig milstolpe på vägen mot ett hållbart alternativ till formgjuten EPS, eller ”frigolit”. Formgjuten EPS är fossilbaserad plast som är svår att återvinna och därför alltför ofta återfinns som skräp i naturen, säger Jan Nordin, som arbetar med teknisk affärsutveckling på Cellofibers Sweden och leder projektet Återvinning av nyutvecklat cellulosabaserat, formgjutet förpackningsmaterial.

– Utlysningsformen Hypotesprövningsprojekt har varit både uppskattad och framgångsrik, och har haft en stor betydelse för hela BioInnovation. Genom att erbjuda snabba möjligheter i programmets hela bredd så har vi bidragit till att väldigt många idéer och konsortier har tagit sina första steg mot marknad, men också drivit fram många kompetenta förslag till våra större utlysningar, säger programchef Per Edström.

Följande projekt har beviljats medel i Hypotesprövning steg 1 hösten 2024;

Tanninbaserade hartser för industriella material

Leds av BI-QEM

Textil- och specialcellulosa från jordbruksrester

Leds av Södra

Straw To Textile

Leds av Lixea

Biofärg från skog och hav för miljövänlig textilindustri

Leds av Alder Olmai & MOUNID

Biobaserad medicinskt nät

Leds av Uppsala universitet

Dust to Textile

Leds av Lixea

Diskret torr materialförsörjning till 3D-formade fiberförpackningar

Leds av Blue Ocean Closures

Återvinning av nyutvecklat cellulosabaserat, formgjutet förpackningsmaterial

Leds av Cellofibers Sweden

Avfall till värde: Innovativa gummiföreningar för formsprutning från skogsrester
Leds av Reselo