Prisad forskning om energieffektivisering av mjukpapperstillverkning

Björn Sjöstrand. Foto: Paper Province

Björn Sjöstrand, universitetslektor i kemiteknik vid Karlstad universitet, har vunnit priset ”Early Career Investigator Award” för sin forskning om energieffektivisering vid mjukpapperstillverkning av den vetenskapliga tidskriften BioResources vid North Carolina State University, USA. Det skriver Paper Province.

Sjöstrands forskning handlar om avvattning av pappersmassan, som är  en mycket energikrävande process.

– Artikeln, som jag tilldelats pris för, handlar om en nyutvecklad metod för att mäta en specifik del av avvattning av mjukpapper på labb, säger Björn Sjöstrand. Avvattning av pappersmassan är en energikrävande process vid all papperstillverkning. Jag tror resultaten kommer bidra till en mer energieffektiv produktion av premium-mjukpapper eftersom det nu går att genomföra genomfattande undersökningar i labbmiljö. Detta medför mer kunskap kring avvattningen utan att behöva testa i fullskala, vilket är både dyrt, tidskrävande och svårt.

Forskningen genomförs inom ett projekt kring genomblåsningstorkning av mjukpapper. Projektet är en samproduktion mellan Karlstads Universitet och företagen Valmet och Albany International. Forskningen ger djupare kunskap kring hur mjukpappersmaskiner och tillhörande beklädnader kan designas och optimeras gällande avvattning.