På OECD-mötet ”Smart Industry: Enabling the Next Production Revolution” i Stockholm förra veckan diskuterade 300 ledande företrädare inom näringsliv, politik och forskning från Europa, Nordamerika och Asien möjligheter och utmaningar inom industrin.
Den tekniska utvecklingen, med exempelvis digitalisering, robotisering, automatisering och 3D-printning, håller dramatiskt på att förändra förutsättningarna för världens industriproduktion. Dessutom driver klimatutmaningarna på företagen att ställa om till mer hållbara produktionsprocesser.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg öppningstalade vid konferensen tillsammans med Douglas Frantz, biträdande generaldirektör, OECD. Därefter var det dags för Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall att som förste industrirepresentant ta plats på scenen och ge sin syn på hur industriproduktionen kommer att fortsätta utvecklas.
– Vi är positiva till den snabba teknikutveckling som nu sker. Det kommer i framtiden att bli ett ännu större fokus på hållbara produkter och tillverkningsprocesser. Inom skogsindustrin är vi i framkant inom den växande bioekonomin och man kan säga att hela vår affärsidé bygger på hållbarhet. Vi förädlar biomassa, i form av skog från uthålligt skogsbruk, till klimatsmarta produkter i stort sett i fossilfria tillverkningsprocesser. Och vi ser till att använda oss av den nya tekniken både inom vår produkt- och processutveckling, säger Per Lyrvall.
Stora Enso har det senaste året gjort en stor satsning på innovationsarbetet och bland annat etablerat två nya innovationscenter, ett i Stockholm och ett i Helsingfors.
– Vi bygger redan idag in den nya tekniken i våra befintliga produkter och utvecklingen av exempelvis intelligenta förpackningar och mikrofibrillär cellulosa kommer öka markant framöver. Vi kommer även att kunna producera betydligt fler biobaserade produkter från skogen i framtiden än vad vi har på marknaden i dag, säger Per Lyrvall.
Digitalisering, robotisering och automatisering öppnar även upp för smartare och effektivare produktionsprocesser.
– I framtidens fabriker kan man förvänta sig nya system för processövervakning och kontroll genom exempelvis mobila handdatorer. Och även om vi kommer att fortsätta tillverkning i traditionell industrimiljö, så tror vi att det i framtiden också samtidigt kommer att innebära betydligt mindre och högt specialiserade autonoma produktionsenheter i anslutning till råvaran. Även vad gäller virkesfångsten kommer utvecklingen att leda till ytterligare optimering, exempelvis genom att direkt i skogen avgöra till vilka produkter det är bäst att använda respektive träd. Den nya tekniken erbjuder oerhört många intressanta utvecklingsmöjligheter, konstaterar Per Lyrvall.
Per Lyrvall framförde ett önskemål för att öka utvecklingstakten ytterligare.
– Den svenska regeringen tar många bra initiativ för att utveckla industrin men ett område som är en utmaning är uppskalningen av nya innovationer. Vi skulle önska att det satsades mer på att erbjuda testbäddar av olika slag. På så sätt skulle bioekonomiföretagen snabbare kunna få ut nya produkter baserade på den nya tekniken på marknaden. Det är en spännande framtid och vi inom skogsindustrin ska se till att ta tillvara på den nya tekniken på bästa möjliga sätt.