Metsä Group inför ny prissättningsmodell på gallringsposter

Foto: Metsä Group

Metsä Group meddelar att de kommer att införa en ny prissättningsmodell på gallringsposter.

Med den nya metoden betalas ett stamvolympris för de träd som avlägsnas så att priset beror på trädens volym. Metoden har utvecklats för att virkets förädlingsvärde ska kunna optimeras i alla slutproduktmarknadssituationer.

Stamvolympris innebär att de träd som gallras köps som hela stammar och det pris som skogsägaren får, fastställs utgående från medelvolymen på de träd som avlägsnas. Apteringen, det vill säga hur stammarna kapas i massaved och stock, påverkar inte den virkesförsäljningsinkomst som skogsägaren får.

Eftersom stammarna kan kapas till lämpliga stycken beroende på behov och marknadssituation, är stamvis prissättning konkurrenskraftig i jämförelse med konventionell stock-massaved-prissättning, framhåller Metsä Group.

– Skogsexperten uppskattar stammarnas volym och beståndets kvalitet med hjälp av ett modernt mätredskap. Utgående från dessa uppgifter fastställer vi ett pris per stam per trädslag, säger Juha Jumppanen, direktör för virkeshandel och skogstjänster på Metsä Group.

– Skogsägaren får också en tabell i samband med virkesaffären, ur vilken skogsägaren kan se hur kubikmeterpriset förändras om stammarnas medelvolym avviker från uppskattningen”, säger Jumppanen.

Den nya prismodellen gäller inledningsvis i fyra anskaffningsområden i Finland, från och med juni i år, men kommer att breddas till att omfatta alla distrikt senare i år.