Tysk pappersfabrik köps upp av amerikanskt bolag – vad händer med de anställda?

Det anrika pappersbruket Julius Glatz blir en del av en amerikansk koncern. Anläggningar och alla arbetstillfällen består. Foto: Kredit: Sebastian und Kari/Wikipedia/CC BY-SA 2.0

En anrik tysk pappersfabrik har förvärvats av ett amerikanskt företag. Vad innebär detta för verksamheten och de anställda? År 2024 har varit utmanande för många traditionella företag. Ett maskinföretag från Schwarzwald, grundat 1865, har till exempel nyligen gått i konkurs. Samtidigt har den anrika pappersfabriken Julius Glatz GmbH i Neidenfels, Rheinland-Pfalz, blivit en del av den amerikanska Seaman-Paper-koncernen tillsammans med sina dotterbolag.

Att en verksamhet köps upp av ett större företag behöver inte alltid vara negativt. Samtidigt finns det exempel på motsatsen. Ett tyskt företag som nyligen köptes av Novartis kommer till exempel att läggas ner under det kommande året. Frågan är hur övertagandet av Julius Glatz GmbH kommer att påverka verksamheten i Neidenfels och dess anställda.

Pappersfabriken Julius Glatz blir del av en amerikansk koncern

Pappersfabriken Julius Glatz grundades 1885 i Neidenfels, en ort i Landkreis Bad Dürkheim i hjärtat av Pfälzerwald. Företaget är en av de mest anrika aktörerna inom regionens pappersindustri. Genom förvärvet förlorar fabriken sin självständighet och blir en del av en global koncern med verksamhet i USA, Asien och Europa. Samtidigt kan detta innebära att företagets långa tradition kan fortsätta.

Enligt ett uttalande kommer pappersfabriken att integreras fullt ut i Seaman-Paper-koncernen men bibehålla alla sina affärsområden och produktionsanläggningar. Detta inkluderar förutom Julius Glatz GmbH även PaperTec GmbH och Glatz TransTec GmbH, som också ligger i Neidenfels. Dessutom kommer Julius Glatz GmbH att fortsätta existera som ett eget bolag inom koncernen.

Vad innebär uppköpet för de anställda?

Förvärvet är ännu inte slutfört, men enligt uppgifter kommer både fabriken och varumärket Glatz att bestå. De cirka 240 anställda behöver inte oroa sig för sina jobb, då de integreras i Seaman-Paper-koncernen.

– Ingen behöver vara rädd för att förlora sitt arbete, säger Nina Ritter-Reischl, nuvarande vd för Julius Glatz GmbH, i en intervju med tidningen Rheinpfalz.

Seaman-Paper etablerar sin närvaro i Europa

Seaman-Paper har sitt huvudkontor i Gardner, Massachusetts, men den europeiska verksamheten styrs från Rastatt i Baden-Württemberg. Koncernen förvärvade där den tyska fabriken Werola Krepp- och Buntpapierfabrik år 2015. Nu utökar Seaman-Paper sin närvaro i Europa genom att köpa Julius Glatz, som förväntas bli koncernens största produktionsanläggning i Europa.

En annan anrik pappersfabrik i Baden-Württemberg har däremot inte haft samma tur – idag finns endast byggnaden kvar.

Källa: Merkur