Skogsindustrin arbetar för ökad jämställdhet

Södra Skogsägarnas vd och koncernchef Lotta Lyrå är en förebild för flera kvinnliga medarbetare, bland annat Södra Cell Mönsterås platschef Karin Dernegård.
Foto: Södra/Alexander Hall
Södra Skogsägarnas vd och koncernchef Lotta Lyrå är en förebild för flera kvinnliga medarbetare, bland annat Södra Cell Mönsterås platschef Karin Dernegård. Foto: Södra/Alexander Hall

- Strategiarbete och förebilder ökar mångfald och inkludering i Södra Skogsägarna -

Den svenska skogsindustrin är mansdominerad sett till ägande, brukande och produktion. Sedan några år tillbaka driver Södra Skogsägarna ett strategiarbete för att öka mångfald, jämställdhet och inkludering inom koncernen. 2025 har flera kvinnor ledande befattningar inom företaget, bland annat Karin Dernegård platschef vid Södra Cell Mönsterås.

Text: Pierre Eklund
Foto: Södra och Pierre Eklund

Sverige har en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader där olika sektorer och yrken är kvinno- respektive mansdominerade - bland annat skogsindustrin där flera yrken fortfarande är mansdominerade trots att nya tekniska lösningar har ersatt traditionell handkraft. Under det senaste årtiondet har industrin intensifierat arbetet för att skapa mer jämställda verksamheter. 
– Sedan ett par år tillbaka driver Södra Skogsägarna ett strategiarbete inom mångfald, jämställdhet och inkludering. Vi ser detta som ett långsiktigt arbete som ska ske på olika fronter, bland annat via rekrytering, utbildning och seminarier vid brukens personaldagar, förklarar Magnus Björkman, ansvarig för hanteringen av koncernens investeringar och under flera år talesperson för koncernens jämställdhets- och inkluderingsarbete.
 

I Södra Skogsägarna är runt 26 procent av medarbetarna kvinnor, och vad gäller enbart koncernledningen är fyra av elva (36 procent) tjänstemän kvinnor. Koncernens vd är kvinna samt två av tre platschefer vid Södras pappersmassabruk. Magnus Björkman slår fast att det har hänt mycket inom mångfald, jämställdhet och inkludering sedan hans inträde i branschen för nästan 40 år sedan, men att det fortfarande finns en lång väg kvar.
– Vi har tagit ett steg framåt, men tittar vi längre ut i organisationen har vi en bra bit kvar. Sen räcker det inte att anställa fler kvinnor eller personer med annan bakgrund om vi sedan inte tar tillvara på mångfalds- och inkluderingsperspektiv, där man tillåts vara olika och inte behöver anpassa sig efter rådande gruppdynamik.
– Misslyckas vi med det har vi bara uppnått jämställdhet och inkludering på pappret. Det handlar alltså inte bara om rekrytering utan om att arbeta med och utbilda den personal vi har. Under de personaldagar som anordnas vid pappersmassabruken genomförs olika övningar kring grupptryck och inkludering.

Cirka 26 procent av medarbetarna i Södra Skogsägarna är kvinnor. I koncernledningen är fyra av elva (36 procent) tjänstemän kvinnor.
Foto: Södra
Magnus Björkman, som under flera år har varit talesperson för koncernens jämställdhets- och inkluderingsarbete, informerar om jämställdhets- och inkluderingsfrågor vid Södra Cell Mönsterås årliga personaldagar.Foto: Pierre Eklund


Koncernchefen en förebild

Kvinnliga förebilder och karriärmöjligheter ses som viktiga aspekter för att få fler kvinnor att välja skogsindustrin. För Södra Cell Mönsterås platschef Karin Dernegård är vd och koncernchefen Lotta Lyrå - som tidigare även har arbetat som produktivitetschef för koncernen och varit platschef vid Södra Cell Mönsterås - en förebild.
– Lotta är en föregångare och förebild, både vad gäller yrkeskarriär, ledarskap och hantering av frågor kring jämställdhet och inkludering. Jag har lärt mig mycket av henne, säger Karin Dernegård som i sin tur är en förebild för andra kvinnor. 
– Det är viktigt att unga tjejer ser att det finns en framtid i skogsindustrin för kvinnor och även möjlighet att med rätt kvalifikationer gå vidare till andra befattningar.

Sedan Karin Dernegård anställdes på Södra Cell Mönsterås har hon haft olika roller, bland annat produktionschef, processteknisk chef, och ledare för operationell effektivitet inom produktivitetsprogrammet ”Effektivitet i världsklass”.

– Pappersmassabruk kan upplevas som en ganska tuff miljö vid en första anblick, men det är en fantastisk arbetsplats med flera spännande möjligheter.