Waggeryd Cell installerar ny lösning för mätning för fukthalt i flis

Foto: Mantex

Pappersmassabruket Waggeryd Cell har nyligen tecknat ett tioårigt avtal avseende leasing av en Mantex Biofuel Analyzer för installation i brukets anläggning i Vaggeryd.

Avtalet med Mantex följer på en längre tids utvärdering av Biofuel Analyzer, som Mantex och Waggeryd genomfört tillsammans.

Maskinen har analyserat träflis som levererats direkt från Waggeryds olika leverantörer och mätresultatet har sedan i laboratorium jämförts med referensmätningar på samma material. Under utvärderingen klarade Biofuel Analyzer att möta de krav på mätnoggrannhet för fukthalt som Waggeryd ställt upp.

–Testerna visade tydligt att vår Biofuel Analyzer med god marginal klarar de krav som kunden ställer, säger Max Gerger, vd för Mantex, i ett pressmeddelande.

Svenska greentechföretaget Mantex i Kista utvecklar och säljer lösningar baserade på en patenterad ny röntgenbaserad mätteknik för biomassa, som beröringsfritt, automatiskt och i realtid analyserar materialets fukthalt, askhalt och energiinnehåll. Dessa mätdata används bland annat för att öka och förbättra produktionen i pappersbruk, värdera biobränsle och effektivisera förbränningen i biokraftverk.