Intergraf uppmanar UPM att snabbt få ett slut på strejken

Intergraf, den europeiska tryckeribranschföreningen, uppmanar UPM att snabbt få ett slut på pappersstrejken vid de finska bruken.

Strejken förvärrar den nuvarande bristen på papper på den europeiska marknaden och kommer att få allvarliga återverkningar på utbudet för trycksaker under de kommande veckorna, skriver Intergraf i ett pressmeddelande.

Under de senaste två åren har tryckpappersprodukter upplevt en tydlig en nedgång, men efterfrågan är nu nästan tillbaka på nivåerna som rådde före pandemin, enligt Intergraf.

År 2020 minskade de tryckta annonser och gick då över till elektroniska kommunikationskanaler, men i mitten av 2021 har denna marknad kommit tillbaka till print. Utmaningen nu är att kunderna står  inför stigande priser och osäkerhet kring tillgången på råvaror, framhåller branschorganisationen.

Intergraf har nu skickat ett brev till UPM:s vd där man uppmanar företaget att få ett slut på strejken.

Enligt Intergraf drabbar strejken alla typer av tryckta produkter men slår särskilt hårt mot tidsbundna trycksaker som tidningar, tidskrifter, böcker och reklam.

Branschföreningens medlemmar kommer att sakna 40 procent av det papper de behöver från mitten av februari. Det orsakar stora förluster inte bara för tryckerierna utan också för slutkunden, varnar Intergraf.