Valmet stärker Lectas pappers- och massaproduktion i Zaragoza

Lectas pappersfabrik i Zaragoza. Foto. Lecta

Valmet Oyj har tillkännagivit att de kommer att leverera en omfattande teknisk uppgradering av fiberlinjen till Lectas kombinerade mass- och pappersbruk i Zaragoza, Spanien. Uppgraderingen syftar till att betydligt öka produktionskapaciteten för massa och samtidigt minska driftkostnaderna samt förbättra fiberlinjens tillgänglighet.

Beställningen ingick i Valmets orderbok för det första kvartalet 2024, men dess värde har inte offentliggjorts. Den planerade leveransen är satt till Lectas årliga driftstopp i april 2025.

Den omfattande renoveringen inkluderar uppdateringar av trähanteringen, kokningen, sorteringen av brun massa, tvättningen och ligninborttagningen.

Nådde slutet av sin livscykel

- Vår fiberlinje består av utrustning som ursprungligen installerades under åren 1975 och 1990. Dessa maskiner har nått slutet av sin livscykel, trots noggrant underhåll och regelbundna renoveringar. Genom att ersätta de gamla enheterna med Valmets moderna teknologi förväntar vi oss betydande effektivitetsförbättringar, tack vare högre tillgänglighet, lägre energiförbrukning och minskade underhållskostnader, säger Primitivo Prados, fabrikschef på Lecta Zaragoza.

Samarbetet fördjupas mellan Valmet och Lecta

- Vi har haft ett framgångsrikt samarbete med Zaragozas anläggning under en längre tid. Vi är glada över att Lecta har valt Valmets teknologi för trähantering, kokning och fiberlinje för denna uppgradering. Denna order är en betydande milstolpe för Valmets verksamhet på Iberiska halvön. Vi kommer att göra vårt yttersta för att stödja Zaragoza-anläggningen i att uppnå sina mål om hög produktivitet, konkurrenskraft och minskade miljöeffekter, säger Eduardo Ruiz Urrutia, försäljningschef för EMEA-regionen på Valmet.

Omfattande tekniska uppgraderingar

Valmets leverans inkluderar teknisk renovering av fiberlinjen, vilket innefattar ett nytt system för matning av stockar och en Valmet Chip Cutter för trähanteringen. Ändringar kommer även att göras i kokningsprocessen med Valmet OptiBin för chipförvaring och Valmet Chip Pumps för chiptransport, en ny sorteringsprocess, en tillägg av ett tvättområde med Valmet TwinRoll Press samt en omdesign av området för ligninborttagning.

Om Lecta

Lecta är en av Europas ledande tillverkare och distributörer av specialpapper, bestruket och obestruket tryckpapper samt andra innovativa produkter såsom fullständigt återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara funktionspapper. Lecta driver sju fabriker i Spanien, Frankrike och Italien. Zaragoza-anläggningen är en kombinerad mass- och pappersfabrik med en total produktionskapacitet på 536 000 ton per år.

Källa: Valmet