På Vandalorum i Värnamo pågår en utställning kring Bruno Mathsson-priset och för att uppmärksamma dess 40-åriga historia. Utställningen är formgiven av designbyrån TAF, som arbetat fram de vackra podierna tillverkade i wellpapp från DS Smith.
– Materialet kommer från DS Smith och från vår sida, som ofta och gärna är med på konstnärsprojekt som detta, är vi tacksamma över att se hur kreativt det går att använda vårt material. Wellpapp är fantastiskt att bygga i, kan bära flera ton och är mycket flexibelt. Förutom de egenskaperna är det trevligt att samarbeta lokalt och jag tycker att uttaget i utställningen är otroligt fint, säger Fredrik Johansson, design- och innovationschef på DS Smith Sverige, i ett pressmeddelande.
– Utställningsarkitekterna från TAF har arbetat för att göra wellpappen till utställningen väldigt synlig och när de visade hur de tänkt sig, blev vi eld och lågor. Fördelarna är flera och förutom att vi tycker det är ett lättarbetat material är det lokalproducerat, det är en hållbar lösning och även ett material som nästan inte väger något. Det i jämförelse med de tunga skivorna vi annars bygger scenografi i. Wellpapp är dessutom ett otroligt vackert material, inte minst till den här utställningen, där materialets lager på lager tydligt framträder, säger Elna Svenle, museichef på Vandalorum.
Bruno Mathsson ritade många hus och använde gärna korrugerad plast som i sin vågform inte är helt olikt ett ark wellpapp i sin genomskärning, framhåller DS Smith.
DS Smith är verksamt i 34 länder och har ca 30 000 anställda. Företagets filial i Sverige har cirka 600 anställda med huvudkontor i Värnamo.