Fazer har minskat sin plastanvändning med 300 000 kilo per år

En utmaning är att det inte alltid finns en marknad för det återvunna materialet. Därför har Fazer valt att byta plastsort i sina brödpåsar – från polypropen till polyeten. Foto: Fazer
En utmaning är att det inte alltid finns en marknad för det återvunna materialet. Därför har Fazer valt att byta plastsort i sina brödpåsar – från polypropen till polyeten. Foto: Fazer

Fazer arbetar enligt egen utsago sedan flera år tillbaka med att göra sina förpackningar mer hållbara. Genom att minska mängden plast och metall i sina produkter och satsa på återvinningsbara material har koncernen redan uppnått konkreta resultat. I dag är 99,8 procent av Fazers förpackningsmaterial möjliga att sortera för återvinning.

– Vi har tagit fram tydliga återvinningssymboler på alla förpackningar för att hjälpa konsumenterna att sortera rätt, säger Piia Soininen-Tengvall, utvecklingsdirektör för förpackningar på Fazer.

Mindre plast och metall i förpackningarna

Sedan 2018 har Fazer minskat sin årliga plastanvändning med cirka 300 000 kilo. Minskningen har uppnåtts genom att optimera förpackningarnas storlek och tjocklek samt genom att ersätta plast med andra material. Exempelvis har brödpåsarna till Oululainen Reissumies och Fazer Paahto, liksom vissa bakverksförpackningar, gjorts tunnare. Även godispåsen Remix har fått en uppdaterad design som kräver mindre plast. Engångsskedar och -lock har tagits bort från havregurtarna i serien Fazer Aito.

Parallellt har Fazer minskat användningen av metall i sina förpackningar med 25 000 kilo per år. Bland annat har formar till bärpajer och andra bakverk förändrats så att de kräver mindre metall. Bottenplattan i granolaprodukterna Dumle och Fazerina har ersatts med en fiberbaserad lösning.

Förpackningar av återvunnet och växtbaserat material

År 2021 introducerade Fazer en förpackning för rulltårtor tillverkad helt av återvunnen plast. Upp till 1,2 miljoner återvunna plastflaskor får varje år nytt liv i dessa förpackningar, vilket har inneburit att behovet av ny plast minskat med cirka 24 000 kilo.

– Återvunnen plast är något dyrare än ny, men det är ett miljöval vi vill göra, säger Soininen-Tengvall.

Fazer utvecklar även förpackningar som till största delen består av växtbaserat material. För havredrycken Fazer Aito Barista har man exempelvis tagit fram en lösning där 87 procent av förpackningsmaterialet är förnybart, inklusive en kork tillverkad av sockerrör. Denna förändring har sänkt förpackningens klimatavtryck med 21 procent, enligt en rapport från Tetra Pak och Carbon Trust.

Bland nya projekt finns brödpåsar av havreskal, ett sömningsbart pappersmaterial och kartong bestruken med dispersionslösning – alla utvecklade för att kunna ersätta material som i dag är svåra att återvinna, som flerskiktsplast.

Mot helt återvinningsbara förpackningar

Fazers mål är att senast 2025 se till att alla deras förpackningar går att återvinna. I praktiken innebär det att materialet kan sorteras, återanvändas och ingå i ett cirkulärt kretslopp utan att behöva brännas eller komposteras. Redan i dag är nästan samtliga förpackningar möjliga att sortera som kartong, plast, metall eller glas.

– Polypropen återvinns sällan eftersom det inte efterfrågas, medan polyeten går att återanvända i nya produkter. På så sätt stärker vi den cirkulära ekonomin, säger Soininen-Tengvall.

Fazer samarbetar med forskare, utbildningsaktörer och leverantörer för att ta fram nya material. Alla förpackningar designas enligt principer för cirkulär ekonomi, med fokus på återvinningsbarhet, förnybarhet och skydd av innehållet för att minska matsvinn.

Senast 2026 ska all fiber i Fazers förpackningar komma från certifierade eller återvunna källor. Företaget har därmed också tagit ställning för ansvarsfullt skogsbruk och mot avskogning.

Källa: Fazer