Kommunalrådet Glenn Nordlund, Örnsköldsvik, har invigt SP Processums nya pilotrum i närvaro av representanter för medlemsföretag, universitet och institut. I pilotrummet finns bland annat två bioreaktorer på 50 respektive 600 liter med kringutrustning, ett HTL-laboratorium samt en rad piloter för efterbehandling.
– De sammanhängande pilotrummen är anpassade till vår verksamhet för att utveckla och skala upp olika bioraffinaderiprocesser, säger Magnus Hallberg, VD SP Processum. Här finns utrustning som på ett effektivt sätt ökar möjligheterna att utveckla nya produkter och processer inom bioraffinaderiområdet.
Innan han klippte det blågula bandet uttryckte Glenn Nordlund, kommunalråd i Örnsköldsvik, i sitt invigningstal sin glädje över investeringen i de nya pilotrummen med bioraffinaderiinriktning. Han betonade betydelsen av satsningen för Örnsköldsvik och regionen, vilken stärks i rollen som ett nav för bioraffinaderi och blir en förutsättning för att det i framtiden skapas nya jobb regionalt i den gröna sektorn.
I ett av pilotrummen finns två bioreaktorer, en på 50 och en på 600 liter. Till den senare hör feedtank och uppsamlingstank, vardera på 500 liter. Dessutom finns ånggeneratorer för värmning/sterilisering i bioreaktorerna liksom till förbehandlingsreaktorn, travers för hantering av stora volymer samt möjligheter att pumpa in lösningar utifrån.
Ett annat rum är HTL-rummet som är designat för att där kunna köra reaktioner vid höga tryck, upp till 350 bar, och i temperaturer upp till 450 C. HTL-piloten används för direkt förvätskning av biomassa. I de övriga två rummen finns utrustning för efterbehandling, såsom kvarn, centrifuger, filterpress, indunstare med flera.
I samband med invigning namngavs också den nya bioreaktorn som fick namnet BioClas efter den tidigare VD:n för SP Processum, Clas Engström.