I dag finns det ingen aktör i världen som i stor skala kan återvinna fiber med ursprung från blandmaterial. Södra säger sig nu en unik lösning som möjliggör cirkulära flöden inom mode- och textilbranschen.
– I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I princip allt går till förbränning eller deponi. Men tack vare svensk innovationskraft och en vilja att bidra till den nödvändiga klimatomställningen kan spelplanen nu börja förändras på global nivå, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra.
Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas i tillverkningen. Med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester, som är en av de vanligaste textilierna på marknaden, separeras. Den rena bomullsfibern blandas därefter in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier.
– Nu ritar vi om kartan för mode- och textilbranschen genom att erbjuda cirkulära flöden av textilfiber, på så sätt kan en tröja bli en tröja igen. Detta kommer ge ett stort värde för våra kunder och inte minst för modebranschen. Det är en stor dag för oss och en lika stor dag för den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.
Under hösten har Södras massabruk i Mörrum producerat massa med inblandning av 20 ton kasserade textilier. I nuläget kan Södra enbart ta hand om vita textilier, men siktet är inställt på att även hitta en lösning för avfärgning. Målet är även att studera möjligheten att ta ut en ström med restprodukter från polyestern. I försöket som genomförts har uttjänta lakan, dukar och morgonrockar från svenska hotell och sjukhus använts. Svenska Berendsen Textil Service, som erbjuder hyrlösningar för textil, har tillhandahållit materialet.
– Vi kommer inte bara att kunna ta emot blandningar av bomull och polyester utan även viskos och lyocell. Teknikskiftet i våra processer gör att vi kommer att behöva stora mängder textilier. Samtidigt har vi offensiva hållbarhetsmål inom Södra. Vi söker därför efter företag med starka ambitioner kring hållbarhet, som vill samarbeta med oss och leverera textilier. Det kommer att avgöra såväl vår uppstart som framtida produktionskapacitet, säger Helena Claesson, projektledare, Södra.
Produktionen kommer att starta på en låg nivå om 30 ton under innevarande år. Men målsättningen på sikt är att komma upp i 25 000 ton textilier för inblandning i massatillverkningen.