Bengt Åkerblom vinner Arne Asplund Mechanical Pulping Award 2020

Foto: Valmet

Bengt Åkerblom, ägare och grundare av Dametric AB, vinner Arne Asplund Mechanical Pulping Award 2020.

Priset utdelas vartannat år av stiftelsen Arne Asplund Mechanical Pulping Award för att främja utvecklingen av ny teknik för tillverkning av massa med högt utbyte.

Prisutdelningen var planerad till den 9 juni på konferensen International Mechanical Pulping Conference, IMPC, som arrangeras av University of British Columbia i Kanada i år. Konferensen har nu skjutits upp och priset kommer att delas ut vid ett senare tillfälle.

Bengt Åkerblom har utvecklat och konstruerat utrustning och lösningar för processmätning och kontroll för massaindustrin, särskilt för den mekaniska och kemimekaniska massaindustrin.  

I juryns motivering framhålls det sätt på vilket Bengt Åkerblom har utvecklat sensorerna True Disc Clearance (TDC) och Adjustable Gap Sensor (AGS) för flis- och massaaffinörer. ”Det har gjort det möjligt att göra enorma förbättringar både när det gäller tillgänglighet och kontroll av raffinörer och därmed öka massakvaliteten och minska energiförbrukning”. Enligt Valmet är dessa sensorer installerade i de allra flesta mekaniska massaraffinörer med hög konsistens runt om i världen.