EU:s innovationsfond kan delfinansiera Metsä Groups Muoto-fabrik

Muoto är en ny typ av förpackningar av formpressad fiber för tillverkning av exempelvis tråg och brickor för take-away-mat. Foto: Metsä Group

Muoto, en ny typ av förpackningar av formpressad fiber för tillverkning av exempelvis tråg och brickor för take-away-mat, kan bli föremål för EU-finansiering så att projektägaren, Metsä Group, kan producera materialet i stor skala.

Projektet fick högsta betyg i EU-kommissionens utvärderingsprocess av projekt som kan få medel från EU:s innovationsfond.  Företaget bjöds därför in att förhandla med EU om en möjlig medfinansiering av det första kommersiella Muoto-fabiken som planeras i Rauma , Finland. Förhandlingarna beräknas pågå i cirka sex månader. De exakta detaljerna, inklusive finansieringsnivån, kommer att framgå av förhandlingarna, enligt Metsä.

Metsä Group skriver att de driver Muoto-projektet framåt på ”tre huvudfronter”. Bland annat också via demobruket i Äänekoski, som används för att utveckla den nya tillverkningsmetoden tillsammans med Valmet.

Förkommersiell försäljning har lanserats med potentiella kunder, i syfte att få en bättre förståelse för marknadens mottagande av produkten. Dessutom pågår också en förkonstruktionsfas av planeringen relaterad av ett eventuellt bruk i Rauma.

Först om lovande resultat uppnås på alla dessa tre huvudfronter och förhandlingarna med Europeiska kommissionen om medfinansiering av bruksinvesteringen slutförs med positivt resultat, kommer Metsä Group överväga ett investeringsbeslut i Muoto-verksamheten.