Text: Simon Matthis
Stora Enso har investerat drygt 50 miljoner kronor i en helt ny produktionslinje vid Hylte bruk i Halland för produktion av formpressad fiber.
– Vi hoppas komma igång om några månader, men det är ganska många system som ska trimmas in, säger Sohrab Kazemahvazi, chef för formpressad fiber på Stora Enso.
Tidningspappersbruket Hylte bruk har tidigare producerat papper på fyra pappersmaskiner. Två av maskinerna har tagits ur drift och i den ena maskinhallarna, eller rättare sagt en del, är den nya utrustningen inrymd.
– En pappersmaskin är en jättelinje men här handlar det om flera mindre maskiner, säger Sohrab Kazemahvazi som av sekretesskäl inte i närmare detalj kan beskriva maskinparken
– Utseendemässigt är linjen helt annorlunda än en pappersmaskin, men processmässigt är den väldigt lik då man börjar med fiber som lösas upp i vatten och genom olika steg pressas och torkas. Det är samma process.
Processen
En stor skillnad är också att linjen tillverkar färdiga formpressade produkter – utan något mellansteg. Produkter som staplas, packas i lådor och pallar i anläggningen och levereras till kund. Linjen är dimensionerad för att producera cirka 50 miljoner produkter om året.
Produkter av formpressad fiber tillverkas av kemisk massa och kemitermomekanisk massa (CTMP) . Massan matas in i en formningsmaskin, som i olika steg pressar den till en tredimensionell slutprodukt. Man skulle kunna tro att tekniken är besläktat med 3D-printtekniken, men enligt Sohrab Kazemahvazi har teknikerna ingenting med varandra att göra. Däremot är det en snarlik process som ett annat svenskt företag, PulPack, använder.
– Om fiberbaserade produkter ska få 3D-form är det direkt formpressning som gäller, säger Sohrab Kazemahvazi.
Engångsartiklar
De färdiga slutprodukterna kan vara salladsskålar, lock till kaffemuggar, tråg, tallrikar. Man fokuserar mycket på förpackningsartiklar för engångsbruk där man ser framför sig en stor potentiell marknad i att ersätta plastbaserade dito.
– Vi ser störst möjlighet i att ersätta engångsplaster med tekniken och är väldigt fokuserade på det, säger Sohrab Kazemahvazi som framhåller att just sådana förpackningsprodukter i food service-segmentet ligger helt rätt i tiden, inte minst när EU-kommissionen kommit med ett direktiv om att man ska ersätta engångsplaster.
Utmaning
En utmaning är dock att utveckla bestrykningssmet som har lika goda barriäregenskaper som plast i att hålla fett och syre borta.
– Man ställer väldigt höga krav på barriäregenskaper för att hålla ute syre i matförförpackningar och där är plast väldigt effektivt.
Genom ett samarbete med det amerikanska företaget HS Manufacturing Group (HSMG) kommer man att få tillgång till deras barriärteknik, Protean, speciellt utvecklat för livsmedelsförpackningar. Det består av ett växtbaserat barriärskikt som appliceras på förpackningen.
Ny affärsenhet
Den nya produktionslinjen i Hylte bruk kommer att drivas av en ny affärsenhet som även kommer att arbeta med forskning och utveckling kring nya material och tekniker för formpressad fiber. Stora Enso har dock arbetet med tekniken länge.
– I Kina har vi en fabrik som sedan ganska många år tillverkar förpackningar för mobiltelefoner med tekniken, exklusiva innerförpackningar med tråg med till exempel laddare. Men vi har mer begränsad erfarenhet av tekniken när det gäller förpackningar med matkontakt, säger Sohrab Kazemahvazi.