Rengöring av sodapannan i fokus för Bäckhammar bruks underhållsstopp

Foto: Nordic Paper

Nordic Paper planerar just nu inför det årliga underhållsstoppet på Bäckhammars bruk i Värmland.

Covid-19 innebär naturligtvis speciella utmaningar när många externa entreprenörer ska samsas på en begränsad yta.  

Planering, åtgärder och speciella förhållningsregler har tagits fram speciellt för att minska risken för smittspridning. Med på åtgärdslistan som verksamheten arbetat fram är bland annat att alla entreprenörsfirmor tillsammans med sina skyddsombud och eventuella underentreprenörer måste ha gjort en egen riskbedömning och vidtagit åtgärder i syfte att minimera smittspridning. Riskbedömningen ska sedan skickas till bruket i Bäckhammar och inget arbete får starta innan dess.

- Vi prioriterar alltid säkerhet, så också i år. Skillnaden den här gången är att säkerhetsarbetet fått utvidgas till preventiva åtgärder för att förhindra eventuell smittspridning av Covid-19, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör Nordic Paper.

Den 11 september inleds årsstoppet och beräknas pågå i 12 dagar. Omkring 1900 arbeten är inplanerade och bruket tar då emot runt 700 entreprenörer totalt sett under hela stopptiden.

- Stoppet är en nödvändighet för att vi ska kunna säkra driften framgent. Stoppstyrande i år är bland annat rengöring av sodapannan, men det är mycket annat som också kommer skruvas isär, bytas och kontrolleras, säger Marie Stenquist.