Vi återvinner glas, kartong och plast och metallskrot som aldrig förr och fler och fler material har med nya tekniker blivit möjliga att återvinna, till exempel gips. Det sätts ofta likhetstecken mellan återvinning och hållbarhet, de två antas åtminstone gå hand i hand. Och vips kan plast lanseras som ett hållbart material.
Det finns just nu många exempel på produkter som framställs som hållbara bara för att de är tillverkade av återvunnen plast. Då kan man fråga sig om inte den ursprungliga tanken bakom återvinning lite grann gått förlorad. Är återvunnen plast verkligen det bästa för miljön? Är det inte snarare det bättre av två dåliga alternativ?
När det amerikanska juicevarumärket Tropicana, som ägs av Pepsi, nyligen beslutade att byta ut alla sina kartongförpackningar mot plastflaskor i butikerna Nordamerika, sade de att de gjorde det i återvinningens namn.
PET-flaskor är nämligen lättare att återvinna vätskekartong, resonerar Pepsi. Beskedet har dock förvånat många. ”Man får intrycket av att vi fortfarande är i början av 2000-talet, då plastkrisen inte fanns i människors medvetande”, kommenterar Agnès Le Rouzic från Greenpeace Canada beskedet.
För tillverkare och konverterare av vätskekartong måste de nya Tropicana-flaskorna komma som en nedslående nyhet, eftersom det betyder att slaget mellan kartong och plast i dryckesförpackningar är långtifrån avgjort.
Ett material som länge lyst med sin frånvaro när det gäller återvinning - men där potentialerna kan vara enorma - är textilier. Men nu börjar det röra på sig där också.
Södra har tagit fram en patenterat textilmassa, Once More, med stor inblandning av återvunna textilier. Av 400 ton producerad Once More-massa förra året användes 20 ton återvunnen återvunnen textil.
När Södra i slutet av förra presenterade Once More slog nyheten ned som en bomb i branschen. Timmarna efter pressmeddelandet var Södra nedringda av företag från hela världen som vill leverera använda textilier till dem. De har även fått förfrågningar från modeföretag som är intresserade av att köpa kläder av återvunna textilier.
Södra är inte ensamma om att ha en massabaserad lösning för återvunnen textil. Något liknande håller det lilla Kristinehamnsbaserade Renewcell på med. De har utvecklat Circulose, ett material bestående av utslitna och återvunna kläder. Det späs sedan ut med en träbaserad massa och kommer att användas till att tillverka kläder för H&M. Inom kort kommer 100 H&M-butiker runtom i världen att sälja kläder baserade på denna lösning, meddelar företaget.
Trevlig läsning!
Simon Matthis