BillerudKorsnäs genomför nyemission

Foto: BillerudKorsnäs

Styrelsen för BillerudKorsnäs beslutar om en fullt garanterad företrädesemission om cirka 3,5 miljarder kronor.

Befintliga aktieägare får en teckningsrätt för varje innehavd aktie i BillerudKorsnäs. Fem teckningsrätter berättigar till teckning av en ny aktie. Teckningsperioden löper från och med den 3 juni 2022 till och med den 17 juni 2022.

Syftet med nyemissionen är att återbetala en del av den skuld som upptogs i samband med förvärvet av den amerikanska massa- och pappersjätten Verso.

Bolagets tre största aktieägare, AMF Pension & Fonder, FRAPAG Beteiligungsholding och Fjärde AP-fonden, som tillsammans innehar cirka 26,5 procent av det totala antalet aktier och röster i BillerudKorsnäs, har åtagit sig att i företrädesemissionen teckna nya aktier motsvarande sina respektive pro rata-andelar.

Därutöver har Swedbank Robur fonder och AMF Pension & Fonder, som tillsammans innehar cirka 12,6 procent av det totala antalet aktier och röster i BillerudKorsnäs, uttryckt att de har för avsikt att teckna sina respektive pro rata-andelar i Företrädesemissionen.

I samband med offentliggörandet av förvärvet av Verso den 20 december 2021, meddelande BillerudKorsnäs också avsikten att genomföra en nyemission för befintliga aktieägare.