Starkt fokus på nyheter på PulPaper 2022

Bandklippning. Mässgeneralen Markus Bergström, t.h, klipper banden till PulpPaper 2022. Foto: Simon Matthis
René Koehler från Sappi Europe berättade om deras fokus på funktionella papper och nya nav för innovativa funktionella papper som byggs i ett bruk i Tyskland (Alfeld) just nu. Foto: Simon Matthis

PulpPaper 2022 har sparkat igång och Nordisk Papper & Massa/Pulpapernews.com är ett av cirka 250 utställande företag på fackmässan för massa och papper i Helsingfors. Trots kriget i Ukraina och den pandemi vi nyligen lagt bakom oss – vilka dock båda i hög grad påverkat besökarströmmarna till konferensen (den överväldigande majoriteten är från Nordeuropa minus Ryssland) – är det tydligt att det är nyheter och innovationer som är i fokus på mässan.

Inte minst genom konferensspåret nya textilmaterial. Men också på mässgolvet på Future Square-scenen där bland andra Sappi Europe presenterade nästa generations förpackningspapper, bland annat ett nytt ”translucit” papper (ett osynligt papper), och hur papper kan användas inom bilindustrin och underlätta för konstruktörer att använda lättar stål (en division inom UPM, Bio Motion, sysslar med det).

På onsdagen inleds presentationerna på Future Square-scenen med en tävling för startup-företag och fortsätter på eftermiddagen med en paneldiskussion om innovationer och lösningar från skogs- och bio-industrin på temat ”From residue to revenue”.