Holmen: egen energiförsörjning gav starkt kvartal

Bravikens pappersbruk. Foto: Holmen

Holmens egenförsörjning av ved och energi i kombination prishöjningar inom samtliga produktområden innebar att skogskoncernen redovisade sitt "bästa kvartalsresultat någonsin".

I rapporten för Holmens andra kvartal framgår att rörelseresultatet landade på  2 101 miljoner kronor (898), vilket var långt över analytikernas förväntningar på 1 686 miljoner.

På virkesmarknaden var efterfrågan på timmer fortsatt stor under det andra kvartalet och under våren tilltog även konkurrensen om massaveden med stigande priser som följd. Prishöjningarna ökade resultatet från skogen till 349 miljoner kronor.

Efterfrågan på kartong för konsumentförpackningar var god och marknadspriserna steg när producenter förde vidare ökade kostnader till nästa led.

"Prishöjningar i kombination med att vi är självförsörjande på energi i både Iggesund och Workington ökade resultatet till 274 miljoner kronor trots ökade kostnader för kemikalier och logistik", säger vd Henrik Sjölund i rapporten.

Under fjärde kvartalet planerar Holmen ett större underhållsstopp vid Iggesunds bruk.

Papper-segmentet stack ut under kvartalet, då utfallet där blev 84 procent bättre än förhandstipsen.

Trots stora prishöjningar vid årsskiftet har pappersmarknaden kunnat ta ut ännu högre priser till följd av brist på både energi och fiber i stora delar av Europa, enligt Holmen.