Virkespriserna fortsätter öka andra kvartalet

Foto: Skogsstyrelsen

Under andra kvartalet 2022 ökade leveransvirkespriserna för både sågtimmer och massaved i jämförelse med första kvartalet 2022. Priset på sågtimmer ökade med drygt 3 procent och massaved med knappt 9 procent. Det framgår av Skogsstyrelsens senaste statistik.

I Norra Norrland ökade sågtimmerpriset mest med knappt 6 procent följt av Svealand med drygt 2 procent. I både Södra Norrland och Götaland ökade sågtimmerpriset med cirka 1 procent.

När det gäller priset på massaved ses stora regionala skillnader och ökningen var störst i Svealand med 14 procent medan massavedspriserna i Norra Norrland var oförändrade. I Götaland ökade massavedspriserna med drygt 7 procent medan de i Södra Norrland ökade med knappt 4 procent.

Även när jämförelsen görs mot andra kvartalet 2021 syns ökande virkespriser. Sammantaget ökade sågtimmerpriset med drygt 15 procent. Regionalt syns ökning med 12 procent i både Svealand och Södra Norrland. Även i Norra Norrland och Götaland ökade priserna med knappt 15 respektive drygt 13 procent.

Massavedspriset ökade som helhet med knappt 17 procent. Ökningen var störst i Götaland med drygt 18 procent, därefter Svealand med knappt 14 procent. Även i Norrland ökade massavedspriserna med knappt 9 procent i Södra Norrland och med knappt 7 procent i Norra Norrland.