Startupföretaget Cellfion får 14 miljoner för att vidareutveckla membran av cellulosa. Det skriver Paper Province.
– Såvitt vi vet är vi det första företaget som arbetar för kommersialisering av biobaserade membran fritt från giftiga ämnen, säger Liam Hardey, vd på Cellfion, till Paper Province.
Cellfion är startupbolaget som på ett knappt år gått från forskning till att nu ta nästa steg mot kommersialisering av vad de tror är världens första biobaserade membran.
Cellfion har nu säkrat en investering på 14 miljoner kronor från Almi Invest Green Tech, Voima Ventures, Klimatet Invest, LiU Invest och KTH Holding.
Membranet är gjort av nanocellulosa och kan användas som den centrala komponenten i energilagrings- och omvandlingsapplikationer som till exempel redox flowbatterier och i bränsleceller som till exempel vätgas. Att membranet är tillverkat av skogsmaterial gör det inte bara hållbart, utan även giftfritt och säkert, framhåller Paper Province.
Dagens kommersiella membran är enligt Paper Province ofta tillverkade av PFAS-baserade ämnen, som har klassificerats som giftiga av EU.
Under de kommande åren planerar företaget att utöka sitt team, börja sin snabba prototypframställning genom att arbeta med kunder och partners och fokusera på att få ut sin första produkt på marknaden.
– Cellfions ambition är att skapa de mest innovativa, skalbara och hållbara materialen för gröna energienheter. Om industrin för ren energi ska bli hållbar måste vi se till att materialen vi använder också verkligen är hållbara, säger vd Liam Hardey.