FTI avvecklas

Foto: Ulf Huett/FTI

Svenska Förpackningsinsamlingen AB, FTI, kommer att avvecklas och tas över av det nybildade bolaget Näringslivets Producentansvar.

Bakgrunden är att regeringen beslutade i juni 2022 om en ny förordning om producentansvar för förpackningar. Förordningen innebär bland annat att alla producenter ska vara anslutna till en producentansvarsorganisation som är godkänd av Naturvårdsverket från och med den 1 november 2023.

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen av förpackningar, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall och säkerställa att förpackningsavfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.

Näringslivets Producentansvar (NPA) bygger vidare på den expertis som har utvecklats inom Svenska Förpackningsinsamlingen AB, FTI.

– Från FTI:s sida ser vi fram emot att bidra med kompetensöverföring av den unika expertis och erfarenhet som vi byggt upp under snart 25 år. Tillsammans säkerställer vi att producenterna får det stöd de behöver för att fortsätta resan mot en cirkulär och spårbar återvinning av förpackningar, kommenterar Helena Nylén, VD på FTI och tillträdande VD på Näringslivets Producentansvar.