Återvunnen kartong kan bli framtidens byggmaterial

”Kliv in i en värld av kartong” lyder texten vid Batipacs monter. Foto: Batipac
En av världens största förpackningsmaterialtillverkare, DS Smith, ser fram emot en ny marknad för återvunnen kartong inom byggindustrin. Med fabriker i 33 länder i världen skulle Ipac kunna bli en ny global storsäljare. Foto: DS Smith
Isoleringsmaterialet Ipac tillverkas i industriell skala i Frankrike sedan flera år tillbaka. Foto: Frédéric Lechat/Batipac
Startupbolaget Batipac fick ta emot två fina innovationspriser förra året på byggmässan Batimat. I mitten företagets grundare Alain Marboeuf. Foto: Batipac

Återvunnen kartong som byggnadsmaterial – kan det bli lösningen för att minska byggbranschens miljöavtryck? Kanske kan det även råda bot på den skriande bostadsbristen tack vare den extremt korta byggtiden.  Tekniken att isolera hus med wellpapp och polypropen vann nyligen två fina priser på en stor europeisk byggmässa, där den också lanserades som en kommersiell produkt.

Bakom tekniken står ett franskt startupbolag, som har mer än 10 år på nacken, och den brittiska wellpappjätten DS Smith, med verksamhet i bland annat Sverige. Kanske väntar en ny massmarknad för återvunnen kartong runt hörnet.

 

­– Vi är ett gammalt startupbolag, har grundaren av bolaget Batipac, Alain Marboeuf, skämtsamt sagt i en flitigt citerad intervju.

Tio år sätts ibland som gräns för hur länge ett bolag får kalla sig startupbolag, och det har med råge passerats av Batipac, liksom även för deras samarbete med DS Smith.

Redan i industriell skala

Det patenterade materialet Ipac (en akronym för ”isolant porteur alvéolé carton”) tillverkas sedan flera år i industriell skala och ett hundratal hus byggda med materialet, liksom även möbler, har sett dagens ljus runtom i Frankrike.

Materialet kan användas för att producera väggar, tak, golv eller skiljeväggar, liksom utvändig eller invändig isolering. Ipac kan också fungera som bärande element för fasader och mellanväggar.

Det första Ipac-huset stod inflyttningsklart redan 2013 och DS Smith skrev om tekniken på sin svenska hemsida redan 2017.

Så varför denna långa tidsutdräkt då materialet sägs ha potential att revolutionera hela byggsektorn?

Det är nämligen ingen slump. Det är just så lång tid det tar att få ett icke-standardiserat byggmaterial godkänt enligt konstens alla regler i Frankrike. För tio år sedan ansökte Batipac och DS Smith om en tioårig garanti för sin produkt. Under tiden har de ändå kunnat bygga med materialet tack var tillstånd att använda ”icke-aktuell teknik”.

Patent från 2009

– Produkten måste vara hållbar över tid. När man tar fram ett tekniskt utlåtande [för byggmaterial] innebär det flera år av utvärderingar, säger Alain Marboeuf.

Idén till Ipac föddes redan i slutet av 00-talet och 2009 tog den franske uppfinnaren Hubert Lué patent på den. Lué var övertygad om att kartong har akustiska och termiska egenskaper som gör det till ett fantastiskt material i byggsektorn.  Patentet övertogs sedermera Alain Marboeuf och hans nygrundade företag Batipac, som för övrigt fortfarande bara har ett fåtal medarbetare, i syfte att kommersialisera det. Vilket som sagt har dröjt ändå tills 2022.

Återvinningsbart

Ipac ser ut som vanliga sandwichpaneler, men består alltså av återvunnen wellpapp. Materialet är både värme- och ljudisolerande precis som Lué förutspådde, förutom att det naturligtvis är mycket lättare än betong. Det är även vattentätt. Och kostnadseffektivt. En plump i protokollet är dock att det inte är särskilt brandsäkert – men den bristen överkommer man genom att klä in Ipac-blocken med brandskyddsmembran i byggfasen.

Av alla uppräknade fördelar är det en som sticker ut:  återvinningsaspekten. Det är förmodligen den som kan få Batipac att slå igenom i stor skala (inte bara i Frankrike, man ligger även i startblocken för att göra inbrytningar i Tyskland, Belgien och Danmark via ett licenssystem), i synnerhet med tanke på att EU-kommissionen den senaste tiden växlat upp sina ansträngningar för att förmå industrin att använda mer återvunnet material.

Det är svårt att tänka sig en mer passande tidpunkt för produktlanseringen.

Enligt Batipac är materialet återvinningsbart 9 till 24 gånger utan att man måste tillföra nytt material. De gör också en poäng av att det inte bara är produktionen som är baserad på återvunnet material – den färdiga produkten, isoleringarna liksom till och med hela hus, är återvinningsbara.

Ny massmarknad för DS Smith

DS Smith har sina egna skäl att vara med i samarbetet – de ser en ny massmarknad för sina produkter hägra i horisonten. Kanske var det också ett villkor för samarbetet att det franska startupbolaget inte satsade på egen industriell uppskalning.  ”Vi kommer inte bli ett export-import-företag”, har Alain Marboeuf bedyrat.

Det blir förmodligen DS Smith som får ensamrätt på att leverera ”råvaran” till lokala Ipac-anläggningar i alla de länder där DS Smith är närvarande med produktionsenheter.  DS Smith är en av världens största förpackningsmaterialtillverkare med produktionsanläggningar i 37 länder, däribland Sverige.

Jean-Michel Audivert, kommersiell chef på DS Smith Frankrike, säger i ett medieuttalande:

– De olika testerna som genomfördes bekräftar de många fördelarna med wellpapp i byggnation, oavsett om det gäller dess isoleringsförmåga, inklusive akustik, eller dess bidrag till byggnadsstrukturen. Men man får inte heller glömma bort kvaliteten på kartongen som levereras från våra franska fabriker, vilken är avgörande för framgången för denna isoleringsprodukt som håller sig sval på sommaren samtidigt som den behåller värmen på vintern.

– Vi har kommit långt tillsammans. Jag tror att de kommande åren kommer att bli lika spännande för DS Smith och Batipac, tillägger han.

”Luft isolerar”

Wellpapp är fullt av håligheter, alltså mycket luft, något Alain Marboeuf också framhåller som ett stort plus.

– Principen är enkel: luft isolerar. Här är det fråga om tio kartongark med tre vågskikt, motsvarande trettio dubbelglas, sa han vid ett besök på en byggarbetsplats där ett 400 kvadratmeter stort hus med Ipac-isolering skulle monteras.

Alain Marboeuf ser helst att byggnader med Ipac byggs med en stomme av trä, men det går att kombinera med vilket material som helst, enligt honom. Någon betongplatta är inte heller nödvändig. Det är fullt möjligt att bygga det modulbyggda huset på stålpelare.

Håller längre än glasfiber

Men hur står då isoleringsmaterialet emot tidens tand? Cellulosa är extremt motståndskraftigt, förutsatt att man skyddar det mot vatten och UV-strålning, enligt Batipac. Därför skyddas wellpappskikten av en fin plastfilm. Alain Marboeuf menar att det till och med är mer beständigt än glasfiber, då det inte minskar i volym efter några decenniers användning.

Produktionslinjerna har en mycket schematisk layout, som ska vara lätt att kopiera. Arbetsmomenten ska också vara enkla att utföra. Detta är ett medvetet val då det vid Batipacs fabrik vid Atlantkusten bara arbetar personer med fysiska eller psykiska funktionshinder. I den modell företaget anammar ända sedan start ingår just att satsa på det som de tycker är det miljömässigt, lokalt och socialt rätta.  

I fabriken monteras wellpappark som mäter 120 gånger 3 meter, tre i taget, med en rullmaskin som brer ut stärkelse- eller majsbaserat lim. En plastfilm appliceras i nästa moment och de färdiga byggelementen skärs till önskad storlek.

Första större byggprojektet

Ipac har främst använts i mindre bostäder, men tack vare att det är så kostnadseffektivt kommer det nu att tas i bruk i ett större byggprojekt. Det är en fastighetsägare i Brest som kommer att bygga så kallade sociala boenden i form av sex radhus utan betong med Ipac som isoleringsmaterial.  

Batipac har också planer på att lansera en ny typ av Attefallsliknande hus, helt byggda i kartong från golv till tak, till en projektkostnad på 50 000 euro.  

I ett större perspektiv siktar Batipac på att ta en andel om 5 till 20 procent av den franska marknaden för isolerings- och byggmaterial inom fem år, detta framför allt med draghjälp av ny lagstiftning som uppmuntrar användningen av biobaserade material i byggsektorn.

 

Fakta:

Ipac

Ipac är en förkortning för ”isolant porteur alvéolé carton” och består av återvunnen wellpapp och polypropen.

Batipac har patentsökt Ipac i 20 länder i Europa. Man planerar att marknadsföra innovationen i Tyskland, Belgien, Luxemburg och Danmark, via ett system av licenser.

 

Text: Simon Matthis