Stora Enso och Valmet ska utveckla nästa generations lignin

Foto: Stora Enso

Stora Enso och Valmet har börjat samarbeta kring nästa generations ligninprodukt- och processutveckling för att ytterligare förbättra prestandan för Valmet LignoBoost-teknologin. Målet med partnerskapet är att, som det heter, ”vidareutveckla kvaliteten och kundvärdet hos lignin, öka utbudet genom optimerade processmaskiner och tillgångsdesign samt att påskynda hastigheten för att möta framtidens växande ligninefterfrågan”.

Enligt Stora Enso är bolaget den största kraftligninproducenten i världen sedan 2015. I sin anläggning i Sunila i Finland använder Stora Enso Valmets LignoBoost-teknik för ligninextraktion.

– Vi utvecklar vårt ligninerbjudande för att kunna möta det växande behovet av lignin och skräddarsy det för våra kunder som arbetar med olika slutapplikationer. Med nästa generations lignin kan vi till exempel möjliggöra utvecklingen av hållbar batteriteknologi,  säger Kimmo Ruohoniemi, Head of Lignin Operations på Stora Enso.

– Vårt fokus i LignoBoost-utvecklingen är att skräddarsy ligninkvaliteten för förbättrad slutproduktanpassning, minska produktionskostnaderna och samtidigt förbättra produktionsprocessen i allmänhet. Det är tacksamt att göra den här typen av produktutveckling där vi har ett tydligt och konkret slutmål, säger Hanna Karlsson, chef för Valmet LignoBoost Technology.