89 länder fortsätter importera ryska skogsprodukter

Efter sanktionerna mot Ryssland trädde i kraft förra året har Rysslands virkesexport minskat med 20,8 procent. Men exportflödena har inte upphört, långt därifrån. Enligt den ryska skogsförvaltningsmyndigheten Roslesinforg fortsätter exporten till 89 destinationer runtom i världen.

Den största användaren av ryskt virke var Estland före sanktionerna. Men även om EU-marknaden stängts för ryskt virkesexport har det bortfallet kompenserats av länder i Mellanöstern och Nordafrika,  dit leveranserna av olika ryska skogsprodukter till och med vuxit med 18 procent 2022 jämfört med året innan.

Mest har exporten ökat till Förenade Arabemiraten (+83%), tätt följt av Irak (+75%) och Jordanien (+45%). Iran ökade sin import med 14 %, Israel med 13 %, Tunisien och Libanon med mer än 10 %.

Kina är dock fortfarande den mest lojala kunden av ryska virkesprodukter. Mer än hälften av den ryska exporten gick till Kina, trots att leveranserna dit sjönk med 7 procent förra året på grund av nedgången i den kinesiska ekonomin.