Stora Enso investerar drygt 300 miljoner i fluting-bruk

Foto: Stora Enso

Stora Enso meddelar att de kommer investera cirka 30 miljoner euro, motsvarande drygt 300 miljoner kronor, i sin fabrik i Heinola i Finland  som producerar fluting. Medlen kommer att gå till att förnya energiförsörjningen och processutrustningen. Fossilbaserade bränslena kommer att bytas ut mot förnybar bioenergi. Detta kommer att minska anläggningens utsläpp av växthusgaser med mer än 90 procent, enligt Stora Enso.

Stora Enso har satt upp ett ambitiöst miljömål att halvera utsläppen av växthusgaser från sin verksamhet till 2030. Genom att ersätta fossila energikällor med förnybara energikällor kommer växthusutsläppen vid Heinola Fluting-anläggningen att minska med cirka 113 000 ton koldioxid (CO2). Stora Ensos Heinola-anläggning producerar fluting som används i wellpapp för den globala marknaden.

Förutom att minska utsläppen av växthusgaser kommer investeringen att förnya kraftförsörjningen och modernisera delar av anläggningen för att därigenom förbättra stabiliteten och effektiviteten i produktionsprocessen.

Byggarbetet ska påbörjas i slutet av 2023 och investeringen beräknas vara klar sista kvartalet 2024.