MWP prisar ekonomiska modeller för integrerad analys av skogssektorn

Foto: MWP

Marcus Wallenbergpriset 2023 delas ut till professorerna Darius Adams, Joseph Buongiorno och Richard Haynes för utvecklingen av deras banbrytande ekonomiska modeller för skogsindustrin, Tamm och Papyrus och dess utvidgning till modellen GFPM.

.Tamm och Papyrus är ekonomiska modeller som kombinerar biologisk, statistisk, matematisk och teknisk kunskap med neoklassisk ekonomisk teori, i empiriska modeller som enligt MWP är mycket användbara för skogsbruk, skogsindustrin och beslutsfattare. Dessa modeller kan användas för att analysera påverkan av flera olika faktorer som exempelvis handelsregler, klimatåtgärder, koldioxidprissättning, skogsskyddsåtgärder, subventioner som tillämpas på energiförsörjningen och nya skogsbaserade produkter. ”Särskilt nu, i vår snabbt föränderliga värld ökar behovet och relevansen för dessa modeller och deras efterföljare”, skriver MWP.

Grunden till Tamm (Timber Assessment Market Model) lades under sjuttiotalet och var resultatet av Darius Adams och Richard Haynes gemensamma insatser. Adams hade utvecklat en modell som bestod av detaljerade virkesutbudsrutiner för olika typer av markägare, en grov handelsmodell för timmerhandeln mellan USA och Japan, samt full täckning av USA:s skogsproduktsindustrier. Däremot var priserna eller interregional handel inom USA inte inkluderade.

Runt samma tid utvecklade Haynes en spatial modell för virkesutbud som listade hur mycket virke som finns tillgängligt i olika delar av USA och även tog i åtanke att behovet och därmed priset kan variera beroende på region. Modellen använde en heuristisk algoritm för att förstå handel och pris samtidigt. Efter detta samarbetade Adams och Haynes för att utveckla TAMM, den första spatiala multimarknads jämviktsmodellen för skogssektorn.

TAMM täckte enbart USA:s marknad för den mekaniska skogsindustrin och Buongiornos tidiga bidrag till modeller inom skogssektorn var, tillsammans med sina doktorander, utvecklandet av PAPYRUS, som är en spatial multimarknads jämviktsmodell för den nordamerikanska massa- och pappersindustrin.

Denna modell hade flera strukturella likheter med TAMM men innehöll två betydande förbättringar: den använde aktivitetsanalys för att karaktärisera produktionstekniker och applicerade regelmässig stegvis linjär programmering. De banbrytande resultaten från TAMM och PAPYRUS lade grunden för skogssektorns framtida modeller baserade på neoklassisk ekonomisk teori, och har lagt grunden för otaliga globala, nationella och regionala modeller av liknande typ, inklusive den brett använda modellen GFPM (Global Forest Products Model).

– Europeiska skogar påverkas för närvarande av flera reglerande åtgärder från EU, som naturrestaureringslagen och strategin för biologisk mångfald. Att förstå de ekonomiska effekterna av dessa regleringar är av yttersta vikt för skogssektorn och nationella beslutsfattare. Modellerna som skapades tack vare pristagarnas banbrytande forskning har möjliggjort utvecklingen av europeiska verktyg för att adressera dessa frågor, säger professor Gert-Jan Nabuurs, ledamot i Marcus Wallenbergprisets prisnämnd, i ett pressmeddelande.

– Det globala skogsbruket- och skogsindustrin fortsätter att möta nya krav och utmaningar vid nuvarande klimatförändringar. Att fortsätta utvecklingen av skogs- och skogssektorsmodeller samt bygga på arvet från årets pristagare blir allt viktigare för att guida lagstiftning på olika nivåer och för att behålla en hållbar utveckling av skogsbruket och skogsindustrin, säger professor Johanna Buchert, ordförande i Marcus Wallenbergprisets prisnämnd.

 

Marcus Wallenbergpriset 2023 delas ut av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm i november i år.