Globalt lövmassaprisindex steg 27 procent förra året

Priserna på flis och massaved steg kraftigt i de flesta länder under det senaste året i lokala valutor. I de nordiska länderna exempelvis ökade priserna med cirka 20 procent från fjärde kvartalet 2021 till fjärde kvartalet 2022 och i Centraleuropa ökade träfiberkostnaderna med 30-50 procent under samma period. Massavedspriserna i Latinamerika steg med 25-40 procent, medan vedpriset i Kanada steg något mindre, 15-35 procent. Södra USA var den enda regionen där priserna har varit praktiskt taget oförändrade under det senaste året. Det framgår av Wood Resources Internationals (WRI) senaste rapport.

I amerikanska dollar har de globala priserna på träfiber generellt sett ökat mindre än i lokala valutor det senaste året på grund av den stärkta dollarn.

Massabruk har brottats med några av de högsta virkeskostnaderna på över tio år. WRI:s två globala träfiberprisindex har trendat uppåt i 2,5 år och låg på åttaårshögsta under fjärde kvartalet 2022. GlobalHardwood Fiber Price Index (HFPI) har ökat mest under de senaste åren, från 78,79 USD/bdmt i 3Q 2020 till 100,07 USD/bdmt under 4Q 2022, en ökning med 27 %. Global Softwood Fiber Price Index (SFPI) (barrmassaprisindexet) steg under samma period, cirka 13 %, från 93,13 USD/bdmt till 104,79 USD/bdmt under fjärde kvartalet 2022.

Träfiberkostnaderna är den i särklass högsta kostnadskomponenten vid tillverkning av massa. Under fjärde kvartalet 2022 stod virkeskostnaderna för nästan 60 % av kontantkostnaden för massa som produceras över hela världen, enligt FisherSolve. Övriga kostnadsandelar var energi (17 %), kemikalier (14 %), material (5 %) och arbetskraft (5 %). Det finns en betydande variation i virkeskostnadens andel av totalkostnaden beroende på land.

De nordiska länderna och Tyskland ligger i den nedre delen av intervallet för vedkostnader, där energi står för en relativt hög andel. De högsta vedkostnadsandelarna återfinns vanligtvis i Asien, däribland Kina och Japan, länder där energi- och kemikalieandelar ofta under 10 % av de totala kontantkostnaderna.