Södra stod värd för EU-besök med fokus på hållbart skogsbruk

Foto: Södra

Nyligen tog Södra emot EU:s ständiga representation vid Värö kombinat. Den ständiga representationen förbereder förslag till rådet och sköter förhandlingar med kommissionen och parlamentet.

– Vi är mycket glada över att ständiga representationen […] tog sig tid att besöka oss. Det blev ett bra tillfälle att skapa förståelse för hur hela värdekedjan inom Södra ser ut, från medlemmarnas skogar till färdiga produkter och innovationer som bidrar i klimatomställningen, säger Marcus Svensson, chef för Södras näringspolitiska enhet, i ett pressmeddelande.

Delegationen på besök i Värö bestod av ambassadörer och sakkunniga som representerar EU:s 27 medlemsländer och totalt rörde det sig om 100 deltagare på plats.

– Ett besök som detta är ett tillfälle att presentera Sverige, vad vi står för och vad vi finner viktigt. I det avseendet är skogsindustrin och skogens roll en väldigt stor fråga för oss och något vi jobbar väldigt mycket med. Under vår resa i Sverige har vi försökt visa de praktiska sidorna av det lagstiftningsarbete som vi bedriver inom EU och som vi förbereder för våra ministrar inom en olika områden som transportsektorn, ekologiska och miljömässiga utmaningar samt på vad man kan göra med skog. Det finns en massa olika tillämpningsområden av skogen och därför vill vi sätta färg på det och visa våra kollegor på mångfalden och tillvägagångssätten, säger Torbjörn Haak, svensk Coreper I-ambassadör i Bryssel.

Catrin Gustavsson, Södra, tryckte även på vikten av att visa omvärlden bredden i Södras värdekedja.

 – Det unika med vårt kombinat i Värö är att vi har expertis av olika slag samlat på ett och samma ställe. Södra i Värö är väl förknippat med Cells pappersmassa och Woods sågverk men vi har även specialister inom Skog och Innovation på plats samt våra nya verksamhetsområden som Bioproducts, Södra Building Systems med korslimmat trä och OnceMore som förädlar medlemmarnas råvara till textilier.