Tyska Varel ställer in investering i pappersmaskin – hänvisar till det ekonomiska klimatet

Foto: Varel

Den tyska pappers- och kartongtillverkaren Papier- und Kartonfabrik Varel har beslutat att inte gå vidare med investeringsplanerna för en ny wellpappkartongmaskin med returpapper som bas i Wilhelmshaven, Tyskland.

"Tyvärr sänder den ekonomiska miljön en tydlig signal: den övergripande situationen är för osäker för att göra en så betydande investering", säger Varel i ett pressmeddelande.

2021 började Varel titta på möjligheterna att investera i anläggningen i Wilhelmshaven för produktion av ultralätt wellpapp och därmed en betydande volymökning inom detta produktsegment. Sedan dess har Varel tagit fram analyser marknad och ekonomi, mark och tillstånd, maskin- och energikoncept som underlag för ett investeringsbeslut – en mycket komplex uppgift.

"Resultatet som vi har framför oss visar att: det finns för mycket osäkerhet för närvarande, särskilt när det gäller den ekonomiska miljön, för en så betydande investering. En sund grund för ett ansvarsfullt beslut avsett att hålla i decennier saknas. Det gäller i synnerhet den dramatiska utvecklingen av byggkostnaderna samt de kortsiktiga utsikterna för en konkurrenskraftig tillgång på grön energi, men också de nuvarande utsikterna för ekonomin i Tyskland, Europa och världen”, skriver Varel.