Metsä Board Husum ökar kartongkapaciteten med 200 000 ton

Foto: Metsä Board Husum

Metsä Board uppger att de är i slutfasen av sin kapacitetsutbyggnad för falskartong vid Husums bruk. När expansionen är klar kommer brukets falskartongmaskin, BM1, att ha kapaciteten 600 000 ton premium lättvikts falskartong till konsumentförpackningar och livsmedelstjänster.

– Det viktigaste resultatet av det här projektet för våra kunder blir den ökade tillgängligheten av hållbara, lätta produkter som minskar förpackningens koldioxidavtryck, säger Jonas Adler, produktchef för Folding Boxboard på Husum, i ett pressmeddelande.

– BM1 producerar produkterna MetsäBoard Pro FBB Bright, MetsäBoard Natural FBB, MetsäBoard Pro FSB Cup och MetsäBoard Natural FSB Cup. Recepten för dessa populära och pålitliga produkter ändras inte, utan det är volymen och därmed tillgängligheten som ökar av hållbart producerad kartong, säger han.

Den förlängda BM1 förväntas starta under andra halvan av 2023 och nå full kapacitet i slutet av 2025.

Projektet omfattar även en ny rullmaskin liksom automatisk rullhantering.

– Hantering och transport av jumborullar automatiseras hela vägen från bestrykaren till rullagret. Det är inte bara effektivare, utan också säkrare. Ökad automatisering innebär att processoperatörerna kan fokusera på det de är bäst på, nämligen att producera högkvalitativ hållbar kartong, säger Adler.

Hamnen i Husum har ett tillfälligt lager för lagring av färdiga produkter för att säkerställa att det inte blir några leveransavbrott när BM1 stängs en period under hösten 2023 för utbyggnadsarbetet. Projektet omfattar även ett nytt lager specifikt för rullar som skickas till kunder i USA.