Lyckad återhämtning efter Stora Ensos nedläggning av fabriken i Veitsiluoto

Stora Ensos Veitsiluoto-fabriker i Finland. Foto: Wikipedia Commom, kredit: Lijonama80

Kemi befann sig i en betydande kris för lite över två år sedan när skogsbolaget Stora Enso meddelade nedläggningen av Veitsiluoto-fabrikerna och 550 anställda sades upp.

Detta ledde till en snabb process där staden Kemi i samarbete med olika utbildnings- och myndighetsorgan sökte lösningar på den stora arbetslösheten som drabbade staden.

Kemi och de närliggande kommunerna fick över 12 miljoner euro i stöd för att hantera den plötsliga strukturomvandlingen, pengar som bland annat användes för att hjälpa de arbetslösa. De erbjöds utbildning, arbetsmarknadsstöd och stöd för fritid och hälsa.

Positiva faktorer

För närvarande är dock cirka 80 av de 550 som blev uppsagda fortfarande arbetslösa.

Kemi stads arbetsmarknadschef Riitta Hakala tar enligt mediet Yle Uutiset upp några faktorer där Kemi har lyckats efter nedläggningen av Stora Ensos Veitsiluoto-fabriker, där 550 arbetstagare förlorade sina jobb.

Snabbhet

I Kemi organiserades tre arbetsgrupper snabbt. En av dem samlade utbildning, utbildningsinstitutioner, arbetsförmedlingstjänster och stadens insatser. Redan på våren besökte representanter från arbetsförmedlingen, utbildningsinstitutionerna och staden Stora Ensos anläggningar.

Presentera olika möjligheter för de uppsagda

Från början delades information om möjligheterna till utbildning och man frågade de uppsagda om deras önskemål om en ny karriär. Utbildningsinstitutionerna försökte ordna utbildningsprogram och arbetskraftsutbildning så snabbt som möjligt för arbetssökande.

Lågtröskeltjänster

Tillhandahållande av stöd, rådgivning och krisstöd. I Kemi startades "Irtisanomisesta selviytymiseen" (Överlevnad efter uppsägning) -projektet och Pointti, ett servicecenter för arbetsmarknaden, etablerades i Kemicentrum.

Bred samverkan

Stora Enso och det konsultföretag som de anlitade samarbetade tätt. Dessutom har alla möjliga aktörer från Lappland och ministerieombudsmän varit involverade i arbetsgruppen. Till exempel har man försökt dra nytta av företags- och projektfinansiering genom nätverket av olika aktörer.

Koordinationsansvar i staden

Stadens tjänstemän och förtroendemän har varit starkt engagerade i att följa upp framstegen.  Varje möte har börjat med att fråga hur de uppsagda mår, hur många de är och vad som erbjudits dem bland annat när det gäller individuell vägledning.

Kemibon Esa Soikko exempelvis fann äntligen en ny karriär efter Veitsiluoto-fabrikens nedläggning. Han var processoperatör på pappersmaskin 5 vid Veitsiluoto i nästan 20 år. Soikko berättade att utan stödet från återhämtningsprojektet, skulle han kanske inte ha insett att han skulle ansöka om snabbutbildning.

Källa: Yle Uutiset/Pointti-projekt