DS Smith ökar förpackningskapaciteten vid Ghimbav-anläggningen i Rumänien

En delegation med brittiska ambassadören i Rumänien besöker en av DS Smiths pappersfabriker i landet. Foto: DS Smith

Brittiska pappers- och förpackningsföretaget DS Smith investerar 13 miljoner euro i sin förpackningsanläggning i Ghimbav, Rumänien. Denna satsning är en del av företagets tillväxtstrategi i Östeuropa och kommer att öka kapaciteten för wellpappförpackningar med över 20 procent.

Investeringen innefattar installation av ny förpackningsutrustning, en 7-färgs HD Flexo-tryckmaskin och utrustning för precisionsstansning.

Arbetet i Ghimbav förväntas vara färdigt vid slutet av 2023.

Lägre gasförbrukning

Denna investering kommer att stödja målet att uppnå Netto Noll-utsläpp senast 2050. Uppgraderingarna i Ghimbav kommer att minska anläggningens gasförbrukning med 12 procent och minska koldioxidutsläppen med 210 procent genom att introducera en ångoptimeringsfunktion till wellpappmaskinen.

Dessutom kommer installationen av ett nytt LED-belysningssystem, som är en del av en koncernomfattande satsning, bidra till koncernens mål att minska koldioxidutsläppen med 46 procent till 2030.

Flera anläggningar i Rumänien

DS Smith har även infört avancerade teknologier för avfallshantering som minskar elförbrukningen med cirka 10 procent på plats.

DS Smiths verksamhet i Rumänien omfattar en pappersfabrik i Zărnești, två förpackningsproduktionsenheter i Ghimbav och Timișoara, tre servicecenter i Pitești, Timișoara och Otopeni, ett återvinningshuvudkontor i Bukarest samt två återvinningsdepåer i Otopeni och Cluj Napoca. Företaget sysselsätter över 650 personer i Rumänien.

Källa: DS Smith