Metsä Tissues fabrik i Kreuzau sänkte sina årliga koldioxidutsläpp med två tredjedelar

Metsä Tissues fabrik i Kreuzau. Foto: Metsä Tissue

Metsä Tissue, en del av Metsä Group, strävar som en del av sitt "Framtidens mjukpapperfabrik" -program efter att ha helt fossila fabriker fram till 2030. Enligt detta mål har man slutat använda kol som energikälla på sin fabrik i Kreuzau. I september 2023 övergick man till att använda träpellets istället för fossilt brunkol för att producera värme i fabriken.

För närvarande är de årliga koldioxidutsläppen från mjukpapperstillverkningen på Kreuzaun-fabriken 90 000 ton CO2, och ersättningen av brunkol med träpellets minskar utsläppen med 60 000 ton CO2 per år.

Sänkt utsläppsnivå

På Metsä Tissues nivå innebär detta mer än 30 procent lägre årliga koldioxidutsläpp. Efter förändringen kommer Metsä Tissues fabrik i Kreuzau även att jämföras väl med EU:s utsläppshandelsystem med en jämförelsevärde på 340 kg CO2/t mjukpapper, med en sänkt utsläppsnivå på 200 kg CO2/t.

- Vi genomför denna lösning som en del av vår övergångsplan mot en helt fossilmässig produktion fram till 2030 och en världsledande miljöprestanda. Bakom övergången fanns en enkel idé att byta bränsle och samtidigt behålla den tekniska infrastrukturen intakt. Utvecklingsarbetet har dock varit omfattande, och sedan början av 2022 har vi testat övergången, genomfört de nödvändiga anpassningarna och slutfört övergången, säger Tobias Lüning, områdeschef för Mellaneuropa på Metsä Tissue.

Strategiskt hållbarhetsmål

En helt fossilfri produktion fram till 2030 är en del av Metsä Tissues strategiska hållbarhetsmål. Övergången till träpellets stöder även den tyska regeringens beslut att avstå från kolbaserad energiproduktion. Förutom förändringen på Kreuzau-fabriken fortsätter Metsä Tissue sitt arbete med att införa framtidens teknologier på alla sina fabriker.

Källa: Metsä Tissue