Metsä Group utforskar möjligheten att bygga den första anläggningen för att producera Muoto™-förpackningsprodukter i Rauma, Finland.

Metsäs nuvarande anläggning i Rauma. Foto: Metsä Group

Metsä Group genomför för närvarande en förstudie för att bedöma den tekniska genomförbarheten och ekonomiska lönsamheten för en kommersiell anläggning för Muoto-förpackningar på sin Rauma-anläggning.

Planen är att anläggningen ska producera Muoto-förpackningar baserade på fiber som är skräddarsydda för olika användningsområden i människors vardag. Till exempel är Muoto ett träbaserat alternativ till plast och aluminium inom livsmedelsförpackningar. Förutom att vara lätt att forma i olika former är Muoto lätt, starkt och återvinningsbart.

Muoto-produkter har utvecklats vid Metsä Groups innovationsföretag Metsä Spring och Valmets gemensamma demonstrationsanläggning i Äänekoski, Finland, sedan maj 2022. Demonstrationsanläggningen har genomfört parallell utveckling av fiberbaserade förpackningar och en helt ny produktionsmetod som omvandlar träfiber till säkra förpackningar samtidigt som man sparar råmaterial, energi och vatten.

- Metsä Group är engagerat i att utveckla nya produkter som skapar mervärde för nordiskt trä. Om det byggs kommer en anläggning för Muoto-förpackningar att vara ett utmärkt exempel på skogsindustrins utvecklingsarbete som skapar nya alternativ till fossilbaserade produkter, säger Niklas von Weymarn, VD för Metsä Spring.

 Raumas läge i sydvästra Finland visade sig vara idealiskt för Muoto-verksamheten. Metsä Group har en pappersmassa-fabrik i området och ett sågverk som startade 2022. Platsen har också kompetent personal.

- Att dela exakt plats med pappersmassa-fabriken säkerställer tillgången på råmaterial och erbjuder fördelar inom energi och många gemensamma operationer. Det korta avståndet till export-hamnen möjliggör också smidiga leveranser till kunder, säger Jarkko Tuominen, VP för projekt på Metsä Spring.

Förutom att genomföra förstudien fortsätter Muoto-projektet att utveckla produktionsmetoden vid demonstrationsanläggningen i Äänekoski, undersöka kundernas intresse och skapa en affärsmodell för den kommersiella fasen.

Källa: Metsä Group