De två skogsjättarna i Finland presenterade nedslående delårsresultat. Stora Ensos resultat för det tredje kvartalet i år visar en omsättningsminskning med 28 procent jämfört med samma period förra året. Det operativa rörelseresultatet sjönk drastiskt med 96 procent och landade på 21 miljoner euro.
Under de första tre kvartal av året minskade det operativa rörelseresultatet till 292 miljoner euro, jämfört med över 1 500 miljoner under samma period förra året.
VD:n Hans Sohlström sätter nu fokus på att vända företagets lönsamhet och har investerat en miljon euro i Stora Enso-aktier under sin första vecka som VD.
- Vårt ekonomiska resultat har sjunkit till en historiskt låg nivå. Det beror främst på en problematisk makroekonomisk miljö som vi behöver hantera och anpassa oss efter, säger Sohlström.
Kraftig minskning
UPM-Kymmene, den andra skogsjätten, rapporterar också en kraftig minskning av resultaten jämfört med förra året. Den jämförbara rörelsevinsten under de första tre kvartalen i år minskade med 52 procent till 689 miljoner euro. Omsättningen minskade med 7 procent och uppgick till nästan 8 miljarder euro.
UPM:s VD Jussi Pesonen noterar att konjunkturavmattningen, särskilt i Europa, har varit brantare än vanligt. Trots detta ser han en ljusning i verksamheten.
- Vår jämförbara rörelsevinst nästan fördubblades jämfört med årets andra kvartal och efterfrågan på många av våra produkter börjar småningom återhämta sig, säger Pesonen i en intervju till tidningen Hufvudstadsbladet.
Massa ökar något
Enligt Pellervo ekonomisk forskning PTT, som nyligen presenterade en skogsprognos, förväntas efterfrågan på papper, kartong, sågvaror och faner fortsätta att minska. Efterfrågan på massa ökar något, men priset sjunker. PTT räknar med att de finska skogsbolagen kan behöva stänga fler fabriker på grund av minskad produktion och ökande kostnader. Virkesimporten från Ryssland har upphört på grund av sanktioner, samtidigt som ryska skogsbolag har börjat exportera till andra marknader, vilket har skärpt konkurrensen.
Pellervo räknar med att värdet på exporten från skogssektorn minskar med 16 procent i år jämfört med förra året.
Källot: UPM, HBL och Stora Enso