Papperstillverkningen sjunker – flera veckors leveranstider och högre priser

UPM:s bruk i Kaukas. Foto: UPM

- Pappersindustrins framtid tycks vara i en nedåtgående spiral. De höga kostnaderna för tryckpapper har lett till att efterfrågan dykt ännu djupare, vilket påverkar branschen negativt, analyserar finländska tidningen, Maaseudun Tulevaisuus, (MT) (Landsbygdens Framtid).

Förlagen i Norden har reagerat på prisökningen genom att spara papper, vilket accelererar en redan pågående nedgång i efterfrågan som varat i nästan ett decennium, påpekar MT.

Trots att nordiska pappersbruk hittills har stått starka, har prisökningen på naturgas skakat om Centraleuropa under förra året. Sedan slutet av 2021 har priserna på tryckpapper i Europa stabiliserats eller sjunkit.

Ytterligare press

Under början av 2022 upplevde vissa papperskvaliteter till och med risk för slut på lager. Faktorer som fabriksnedläggningar, strejker på UPM:s finska fabriker och Rysslands invasion av Ukraina begränsade tillgången. Ytterligare press på tillgången under hösten och vintern skapades av skarpa prisökningar på naturgas och elektricitet, vilket ledde till produktionsbegränsningar, särskilt i gasberoende länder i Centraleuropa.

Under denna tid importerades papper från så långt bort som Nordamerika och Asien till Tyskland, vilket är ovanligt på grund av de långa transportavstånden.

Fastmarkets Foex, som bevakar marknaden, rapporterar att prisnedgången på papper accelererade under april. Efterfrågan på tryckpapper har minskat med cirka 5 procent per år, och i juli 2022 var konsumtionen av tidningspapper 14 procent lägre än föregående år.

Kostnaderna för fiberträ och löner ökar

I Finland har flera tidningar annonserat att de kommer att minska på utgivningsfrekvensen för tryckta tidningar. Detta beror delvis på stigande distributionskostnader, men även på högre papperspriser.

När det gäller priserna på exportpapper förutspår branschens forskningsinstitut PTT att de kommer att vara betydligt högre än genomsnittspriserna 2021, på grund av ökade produktionskostnader. Även om elpriserna har sjunkit, har kostnaderna för fiberträ och löner ökat.

UPM:s verkställande direktör Jussi Pesonen sade i företagets delårsrapport att han anser att de pågående lagertömningarna är en exceptionell, men tillfällig, situation. Trots att priset på papper sjunker är det fortfarande högt jämfört med tidigare nivåer.

För att försvara sina priser har papperstillverkare traditionellt sett stängt av maskiner. UPM planerar att stänga sin Steyrermühl-anläggning i Österrike tidigare än planerat, och Stora Enso avslutade produktionen av tryckpapper i Anjala, Finland.

Nedläggningar

Norske Skog, en annan stor aktör, beslöt att avsluta produktionen av tidningspapper vid sin Golbey-anläggning i Frankrike. Detta kommer att minska tillgången på papper ytterligare, tillsammans med upphörandet av importen från Ryssland.

Denna situation utgör ett stort dilemma för pappersindustrin. Medan efterfrågan sjunker och priserna fortsätter att vara höga, står branschen inför en osäker framtid.

Källor: NT/PTT