Bioraffinaderiet Östrand kan få miljardstöd av EU

Bilden visar den industriplats som håller på att förberedas för det eventuella bioraffinaderiet. Foto: Håkan Sjödin

Biorefinery Östrand, ett bolag som samägs av SCA och St1, tecknade i början av december 2023 ett avtal med European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA).

Avtalet berättigar bolaget ett innovationsstöd om cirka 167 miljoner euro efter ett eventuellt framtida investeringsbeslut. I avtalet ingår att en framtida produktion av hållbart flygbränsle och biodrivmedel ska skapa en klimatnytta om nästan 9 miljoner ton koldioxidekvivalenter under de första tio åren, skriver SCA i ett pressmeddelande.

– Det är en lång resa som ligger framför oss, men det är väldigt positivt att Biorefinery Östrand pekats ut som ett av kontinentens viktigaste projekt för att skapa klimatnytta, säger Biorefinery Östrands vd Roger Östlin.

Innovationsstödet förutsätter ”en utmanande tidplan där projektet är beroende av snabb handläggning av myndigheter och korta leveranstider på tidskritisk utrustning”.

– Vi ser fram emot en bra handläggningsprocess av Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät för tillåtelse till elanslutning till transmissionsnätet parallellt med att vi fortsätter projektera anläggningen i nära dialog med utvalda leverantörer, fortsätter Roger Östlin.

Vd för St1 Refinery AB, Miika Eerola, välkomnar avtalet med CINEA:

– Att EU vill stödja St1s och SCAs Biorefinery Östrand-projekt gör att vi tillsamman kan påskynda den akut efterfrågade energiomställningen genom att förena våra krafter. Utöver minskade koldioxidutsläpp från flyget kan vi erbjuda plastindustrin ett mer hållbart, förnybart alternativ för att ersätta fossila råmaterial med förnybar nafta.