Spanskt förpackningsföretag planerar stor anläggning i irländska Newry

Saica Group presenterade sina mest innovativa hållbara förpackningslösningar på MacFrut 2023. Foto: SAICA GROUP

Det spanska företaget Saica, med huvudkontor i Zaragoza, har via sin brittiska dotterbolag Saica Pack officiellt lämnat in en ansökan om att bygga en stor fabrik för pappers- och wellpappförpackningar i Newry. Fabriken, som beräknas täcka en yta på 485 000 kvadratfot på en 25 hektar stor tomt inom Invest NI:s industriområde Carnbane, förväntas kräva en investering i mångmiljonklassen.

Gruppen planerar att flytta sin verksamhet från nuvarande anläggningen vid Warrenpoint Harbour till den utvidgade verksamhetsparken hos Invest NI, nära Grant Fit Out’s huvudkontor och Modern Tyre’s nya tillverkningsanläggning på 5,5 miljoner pund. Saica Group sysselsätter cirka 10 000 personer över hela Europa och tillverkar återvunnet papper för wellpapp.

Företaget har för närvarande fem verksamhetsplatser på Irland, inklusive Lurgan och Enniskillen. Saica Group har ännu inte offentliggjort hur mycket som kommer att investeras i den nya anläggningen i Newry, men nyligen meddelade de att en liknande wellpappfabrik som byggs i Barcelona kommer att innebära en investering på över 100 miljoner euro.

Tvingades att flytta

I en rapport till Newry, Mourne and Down District Council förklarar företagets planeringsagenter att Saica Pack har nått sin kapacitet vid Warrenpoint Harbour och att fabriken kontinuerligt behöver renoveras på grund av försämring. Rapporten påpekar att kostnaderna för löpande reparationer inte är ekonomiskt hållbara, därför planerar företaget att flytta.

Det finns inga lediga tomter i Warrenpoint som kan rymma företaget, därav beslutet att flytta till Invest NI:s mark i Newry. Med en arbetsstyrka på omkring 160 personer är det viktigt att företaget får möjlighet att etablera sig på en ny plats i distriktet för att garantera dess överlevnad och möjliggöra framtida tillväxt.

Skapar en prestigefylld byggnad

Den nya fabriken beskrivs som "modern, innovativ, hållbar och beständig" och kommer att vara i drift dygnet runt. Rapporten framhåller att arbetsförhållandena kommer att göra företaget till en ännu mer attraktiv arbetsplats och att företaget strävar efter att skapa en prestigefylld byggnad på den enda tillgängliga tomten av denna storlek inom distriktets bosättningar.

Projektets ekonomiska fördelar begränsas inte bara till att upprätthålla företagets arbetsstyrka eller möjligheten till vidare tillväxt, utan det antas också att byggkostnaderna kommer att uppgå till mångmiljonbelopp.

Källa: Saica