Stabil tillväxt för specialpapper: Framtida trender och marknadsutsikter

Ny kemi och förbättrade processteknologier har enligt Smithers forskning gjort det möjligt för flera bredare och snabbare maskiner att producera specialpapper mer ekonomiskt än traditionella mindre specialpappersbruk. Inte alla sådana omvandlingar har varit framgångsrika, dock, och några sådana bruk har stängts. Bild: Arkivbild

Enligt Smithers senaste forskning förväntas den globala marknaden för specialpapper nå en total produktion av papper och papp på över 450 miljoner ton, men specialpapper erbjuder en alltmer lukrativ marknadsmöjlighet för både etablerade leverantörer och större tillverkare som vill diversifiera.

Studien "The Future of Specialty Papers to 2024" från Smithers visar att flera marknadstrender för över 40 specialpapperskvaliteter kommer att driva marknadsvärdet till 28,02 miljoner ton år 2024, vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 2,3 procent. I takt med att denna marknad expanderar kommer det att ske flera viktiga förändringar som kommer att påverka branschens framtida lönsamhet.

De största segmenten

Expansionen av försäljningsvolymen kommer att vara starkast i Asien och Stillahavsområdet (beräknat till 3,8 procents årlig tillväxt), som redan förbrukar den största tonnagen globalt. Kina och Indien är särskilt starka. Flexibla förpackningspapper, C1S-förpackningar, etiketter för tryck, specialpapper för tryck och bärarpapper är de största segmenten inom den globala industrin.

Smithers analys identifierar följande fem nyckelutvecklingar och möjligheter som kommer att påverka framtiden för specialpappersindustrin globalt:

Råvaruproducenter Mer än 550 pappersmaskiner – vanligtvis mindre i utflöde och storlek än maskiner inom råvarupappersindustrin – används för att tillverka specialpapper.

Stadig minskning

Den råvarubaserade tryck- och skrivindustrin och tidningsbranschen har stadigt minskat under åren i Nordamerika och Västeuropa.

Kommersiella krafter innebär att fler råvaruföretag utforskar hur de kan gå in i specialområdet. Råvarupappersbruk eller tidningsbruk i dessa regioner har omvandlats – ofta till stor kostnad – för att tillverka specialpapper. Ny kemi och förbättrade processteknologier har gjort det möjligt för flera bredare och snabbare maskiner att producera specialpapper mer ekonomiskt än traditionella mindre specialpappersbruk. Inte alla sådana omvandlingar har varit framgångsrika, dock, och några sådana bruk har stängts.

Under tryck

Detta har lagt ny press på specialpappersföretag, särskilt de som är aktiva i långsammare växande segment. Flera långvariga specialpappersföretag har antingen stängt ned eller varit en del av en växande trend av fusioner och förvärv. Andra erfarna producenter som Appvion och Arjowiggins står inför konkurs, administration eller likvidation. En skandinavisk investerargrupp har nyligen förvärvat Zanders Paper i Tyskland och räddat det anrika bruket från insolvens.

Förbud mot drickssugrör av plast

Miljöbestämmelser stöder denna expansion, med nya möjligheter som uppstår som ett resultat av strängare krav på avfallsemballage i många regioner – ledda av EU. Plast-till-papper-konverteringen kommer att fortsätta att accelerera på vissa områden – med exempelvis nyligen införda förbud mot plastdrickssugrör i vissa kommuner inom USA.

Källa: Smithers