Finland satsar på hållbar skogsbioteknologi, framtidens gröna guld 

Arkivbild

- Skogsbioteknologin, är en dynamisk och mångsidig innovativ sektor som omfattar industri och produktion baserad på skog och trä. Detta inkluderar förädling av skogbiomassa inom skogs-, energi-, kemikalie- och livsmedelsindustrin, vilket resulterar i en bred variation av produkter från traditionella såsom sågat virke och papper till innovativa användningsområden som textilfibrer, kosmetika, biobränslen och smarta förpackningar, underströk Finlands Jord- och skogsbruksministerium i ett pressmeddelande nyligen.

Förutom att skogar förser landet med råmaterial för industriella processer, innefattar skogsbioteknologin, också rekreation, bär, vilt och naturturism, samt skogarnas immateriella fördelar som syreproduktion och erosionsskydd.

Kärnan i skogsbioteknologin består av effektivt utnyttjande av skogens resurser, teknologier och energi för att öka användningen av trä i tillverkningsprocesser där råvarubasen traditionellt har varit icke-förnybar. Ett exempel är ersättning av konventionella plaster med träbaserade material, vilket är kopplat till hållbarhet, cirkulär ekonomi, resurseffektivitet och koldioxidneutralitet.

Hög resurseffektivitet

Den finländska skogsindustrin kännetecknas av hög resurseffektivitet och återanvändning, där nästan alla biprodukter utnyttjas vidare. Till exempel omvandlas sågspån till råmaterial för pappers- och spånskiveproduktion, medan biprodukter från cellulosatillverkningen blir till kemikalier, elektricitet och värme. Återvinning och återanvändning av förpackningar och papper är också utbrett i Finland.

En viktig pelare

Skogssektorn fortsätter att vara en pelare inom Finlands biotal, med dess bidrag till nationalekonomin och värdeskapande som har hållit sig stabilt under det senaste decenniet. För att stärka kunskapsbasen för hållbara värdekedjor baserade på skog, har finska ministerier inrättat en vetenskapspanel för metsäbiotalous. Denna panel stöder förberedelse och beslutsfattande relaterat till skogar, skogsindustrin och skogsbaserade ekosystemtjänster.

Skogssektorn representerar en framtid där Finland är ledande på vägen mot en mer hållbar och cirkulär ekonomi genom att maximera användningen av skogens resurser för innovation och miljöskydd.

Källa: Jord- och skogsbruksministeriet i Finland