Innovativ teknologi gör förpackningar lättare och effektivare hos Stora Enso

När den nya, toppmoderna produktionslinjen vid Uleåborgs bruk står klar kommer den att ha mycket låga koldioxidutsläpp och låg vattenanvändning, Foto:Stora Enso

Nya teknologier möjliggör lättare förpackningsmaterial och ökad resurseffektivitet, vilket minskar utsläpp och ökar konkurrenskraften för konsumentförpackningar baserade på förnybara material. Här är en inblick i den avancerade teknologin som används vid Stora Ensos nya produktionslinje för förpackningsmaterial vid Uleåborgs bruk i norra Finland.

Hur kan högkvalitativa konsumentförpackningsmaterial från förnybara fibrer produceras så effektivt och hållbart som möjligt? Detta är ett område som Stora Enso har arbetat med i årtionden. Med lanseringen av sin nya produktionslinje för konsumentkartong vid Uleåborgs bruk 2025 tar företaget ännu ett steg framåt i att hitta de mest avancerade teknologiska lösningarna för att säkerställa den perfekta kombinationen av kvalitet och effektivitet för sina kunder.

Den nya produktionslinjen kommer särskilt att gynna kunder inom livsmedelsförpackningsindustrin, eftersom den kommer att specialiseras på högkvalitativa förpackningsmaterial för mat och dryck.

FiberLight TecTM: lättare förpackningar med innovativ fiberbehandling

En av de senaste teknologiska innovationerna för förnybara förpackningsmaterial är Stora Ensos patenterade FiberLight TecTM fiberbehandlingsteknologi. Denna teknik hjälper kunder att uppnå materialeffektivitet och därmed lägre koldioxidutsläpp för den slutliga förpackningen.

Tekniken används redan i Stora Ensos Performa Light vikbara kartong och kommer nu att utökas till material för livsmedelsförpackningar med lanseringen av Performa Nova, en ny premium lättviktsvikbar kartong som kommer att produceras vid Uleåborgs bruks nya produktionslinje.

– Kartongen blir mer än fem procent lättare än den skulle vara utan behandlingen, förklarar Malin E. Strömberg, teknisk produktchef och produktutvecklingschef på Stora Enso. – Detta gynnar självklart våra kunder, eftersom deras förpackningar blir lättare, vilket innebär att de kan producera samma mängd förpackningar med mindre material och lägre utsläpp, även under transport.

Patenterat och avslöjas inte i detalj

Exakt hur FiberLight TecTM behandlingen fungerar är patenterat och avslöjas inte i detalj, men Strömberg förklarar att det handlar om olika fiberlager.

– Vi använder kemitermomekanisk massa (CTMP) och mikrofibrillerad cellulosa (MFC), vilket ger kartongen styrka. När de olika lagren av kartongen sätts samman kan vi uppnå rätt styvhet och bulkighet med mindre fiberanvändning. På detta sätt kan vi erbjuda stark men lätt kartong med stor materialeffektivitet för våra kunder.

Minskat koldioxidavtryck med effektiv produktionslinje

Utöver en innovativ fiberbehandlingsteknologi har Stora Enso gjort stora investeringar för att göra produktionen av konsumentkartong vid Uleåborgs bruk så resurseffektiv som möjligt.

Den nya produktionslinjen, som kommer att vara den mest konkurrenskraftiga maskinen för vikbara kartonger i Europa, är planerad att möjliggöra optimal produktionseffektivitet samtidigt som den uppfyller höga miljöstandarder, såsom utmärkt värmeåtervinning.

För att uppnå den höga produktionsvolymen har Stora Enso och dess teknikleverantör utvecklat ett skräddarsytt koncept som maximerar materialeffektiviteten längs hela kartongmaskinen. Konceptet möjliggör flexibilitet och hög produktionskapacitet på högsta kvalitetsnivå samtidigt som energianvändningen minimeras. Resultatet är topprodukter med utmärkt styvhet, enastående släthet och tryckbarhet.

Hållbar produktion vid Uleåborgs bruk

När den nya, toppmoderna produktionslinjen vid Uleåborgs bruk står klar kommer den att ha mycket låga koldioxidutsläpp och låg vattenanvändning, i kombination med hög resurseffektivitet. Detta gör det möjligt för Stora Enso att förse sina kunder med en pålitlig tillgång till lättviktiga och högkvalitativa förnybara och återvinningsbara livsmedelsförpackningsmaterial.

Stora Enso fortsätter att driva innovation och hållbarhet inom förpackningsindustrin med sina avancerade teknologier och produktionsprocesser, vilket stärker deras position som ledare inom förnybara förpackningslösningar.

Källa: Stora Enso